L'Escolania de Montserrat, en perill per la falta de nous alumnes

Fan una crida perquè famílies de tot Catalunya amb nens a punt de fer 4t de primària s'animin a apuntar-los a l'escolania

Mireia PratsActualitzat

"A nosaltres ens agradaria que l'Escolania no desaparegués", diu el pare Efrem de Montellà, prefecte de l'Escolania de Montserrat.

Els monjos de Montserrat estan preocupats perquè no reben peticions de nens que es vulguin matricular a l'Escolania. I si la tendència continua així, d'aquí a 5 anys, l'Escolania, considerada un dels millors cors del món, pot quedar reduïda a la meitat. Els monjos ho atribueixen a la pandèmia.

"De fet, l'Escolania porta 700 anys cantant, i durant aquest anys hi ha hagut epidèmies, i guerres, interrupcions breus, però després sempre s'ha tornat a organitzar l'activitat", explica Efrem de Montellà.

L'Escolania és un cor de veus blanques de nens, diferent a les veus de nenes o d'adults. Per això només hi poden formar part nens de 8 a 12 anys. Quan canvien la veu, han de marxar.

Però l'Escolania no és només un cor. És també una escola.

Classe de plàstica a l'Escolania de Montserrat el 23 de febrer (ACN/Mar Martí)
 

Els escolans entren a 4t de primària i marxen a 2n d'ESO. Durant els anys que són aquí, combinen els estudis reglats amb els musicals, en un projecte educatiu integrat i reconegut internacionalment.

Ara hi ha 47 alumnes. Però enguany en marxaran una dotzena i, de moment, no hi veuen gaire recanvi. Per això els monjos organitzen un mes sencer de portes obertes amb cita prèvia.

"Volem plantejar-la com una oportunitat potser perquè hi ha famílies que no s'haurien plantejat mai tenir un fill escolà i a la millor ho poden descobrir i en poden treure un profit."

Per ser escolà cal tenir bona veu i sensibilitat per a la música. Però hi ha altres requisits. La residència on viuen els escolans és cada vegada més oberta i les famílies poden fer-ne ús o no, segons les seves necessitats. De fet, hi ha escolans que viuen a prop de Montserrat, i per tant, viuen a casa amb els pares.

 

 


Un dels millors cors del món, en perill

De cors infantils de veus blanques no n'hi ha tants al món. I que tinguin 700 anys d'història encara menys. Des de fa 10 anys, l'escolania té un reconeixement internacional com mai no havia tingut. Han fet gires pels Estats Units, Rússia i diversos països europeus.
 

Fa 3 mesos, la prestigiosa revista musical de la BBC la va classificar entre els 10 millors cors del món.

Els monjos lamenten que un símbol així quedi minvat per les poques peticions de matrícula.
 

Monestir de Montserrat (Mireia Prats)

 

ARXIVAT A:
Educació ReligióMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut