Imatge, extreta d'un vídeo de la policia espanyola, on es veu una votant amb els dits de la mà doblegats per un agent, l'1-10-17 (horitzon…
Imatge, extreta d'un vídeo de la policia espanyola, on es veu una votant amb els dits de la mà doblegats per un agent, l'1-10-17 (horitzontal).

L'escamot 'Camel' a l'institut Balmes de Barcelona: estirant orelles, dits i cabells, trencant paraigües i ulleres

Actualitzat

ACN Barcelona.-Un dels centres de votació més cèntrics que la policia espanyola va assaltar l'1-O a Barcelona va ser l'institut Jaume Balmes, a la cantonada de Pau Claris amb Consell de Cent, en ple Eixample. Hi va haver almenys onze ferits i dotze persones van presentar denúncies. Les acusacions particulars han identificat almenys tres dels agents intervinents, però cap ha estat citat encara com a investigat pel Jutjat d'Instrucció número 7 de la ciutat. Els responsables d'assaltar el col·legi van ser els agents de l'escamot 'Camel' de la policia espanyola. En els vídeos gravats per ells mateixos a les portes del centre, als quals ha tingut accés l'ACN, es pot veure com alguns agents estiren els cabells, les orelles i els dits d'alguns dels concentrats, i a d'altres els acaben trencant un paraigües, unes ulleres o una motxilla.

El vídeo mostra com alguns ancians situats a primera fila de la multitud que protegia la porta, primer mostren indignació i després fins i tot pànic davant l'actuació policial, que va consistir bàsicament en arrencar les persones que s'agafaven entre elles per braços i cames. No obstant això, l'actuació d'alguns agents va anar més enllà i van agafar els concentrats pel cap, els cabells o les orelles, o els van doblegar els dits de la mà fins a fer-los mal. També agafaven els votants pels colls de les jaquetes o per les motxilles, alguna de les quals va acabar trencada, sembla que amb certa intenció. En un cas, per exemple, l'agent que gravava va agafar un paraigües que hi havia a terra, el va situar sota del braç d'una persona i el va estirar fort pels dos extrems fins a trencar-lo i llençar-lo. Un altre dels homes que acabaven d'arrencar, estava situat panxa enlaire a terra i un cop d'un agent li va fer saltar les ulleres de la cara.Cada cop que aconseguien arrencar algun votant de la multitud, l'empenyien cap enfora, i algun d'ells va rebre una empenta o cop quan ja marxaven de la zona. Mentrestant, els votants cridaven "vergonya", "votarem" o "no volem violència, només volem votar".

Anar al contingut