Les xifres de l'ERO que proposa CaixaBank: 8.300 treballadors i 1.500 oficines menys

L'ERO, un dels més grans de la història del sector financer espanyol, arriba després de la fusió amb Bankia

Actualitzat

CaixaBank retallarà la plantilla en prop de 8.300 treballadors, és a dir, gairebé el 19% del personal que té l'entitat a Espanya. A més a més, tancarà 1.534 oficines, un 27% del total de la xarxa. L'ERO, un dels més grans de la història del sector financer espanyol, arriba després de la fusió amb Bankia.

Aquestes són les xifres que està facilitant la direcció a la reunió que manté amb els sindicats.

Segons fonts sindicals, la retallada afectaria uns 750 treballadors a Catalunya, menys del 10% del total.

Les comunitats més afectades, on tots dos bancs tenen molta presència, serien Madrid (amb 1.511 acomiadaments), Andalusia (amb 1.051) i el País Valencià (amb 942). També a les Balears i les Canàries, amb més de 300 acomiadaments a cadascuna, segons els sindicats.

CaixaBank assegura que la seva intenció és "potenciar oficines de més grans dimensions i especialització", evitar duplicitats en diversos municipis i estalviar en costos salarials que, segons l'entitat, són superiors a la competència.

També justifica la mesura per la caiguda d'ingressos, la lenta recuperació del crèdit i els baixos tipus d'interès, a banda de la digitalització que viu el sector.

Bona part de l'impacte de l'ERO es concentrarà, doncs, a la xarxa d'oficines, on la retallada afectarà un total de 5.742 empleats. 

A continuació apareixen els serveis centrals, amb 1.148 empleats afectats, seguit de les filials (630 treballadors) i dels serveis centrals distribuïts (463 treballadors). Finalment, la plantilla de les direccions territorials es reduirà en 250 empleats, i 58 de les baixes correspondran a excedències incentivades.

Pla obert d'un operari canviant el logotip de Bankia pel de CaixaBank a l'oficina situada al número 116 de la Rambla del Poblenou de Barcelona. Imatge de 6 d'abril de 2021. (Horitzontal)
Un operari canviant el logotip de Bankia pel de CaixaBank en una oficina de Barcelona (ACN)

En principi CaixaBank voldria que fossin baixes voluntàries i que no totes se centressin en treballadors de més de 50 anys. Si no es troben prou voluntaris, llavors, com ja va explicar el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, es decidirà qui es queda i qui se'n va en funció dels mèrits.

A més, el banc ofereix un pla de recol·locacions i ja ha fet propostes concretes d'indemnització i condicions de prejubilacions per als treballadors de més de 55 anys.

La reestructuració es vol tancar abans de l'estiu i, segons ha avançat CaixaBank, la intenció és que l'ajust de plantilla es faci de manera no traumàtica.  

El govern espanyol ha lamentat aquest dimarts la retallada anunciada per l'entitat tot i que ha defensat el paper de les fusions bancàries com a mesura per evitar una major pèrdua d'ocupació al sector.

"Si no s'haguessin produït, estaríem parlant d'unes retallades molt superiors", ha dit la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Montero ha afegit que la reestructuració del sector encara no ha acabat i que és necessària perquè Espanya tingui "entitats fortes a nivell comunitari", però que el govern vigilarà que es facin amb la menor pèrdua de llocs de treball possible.

Després de l'absorció de Bankia per CaixaBank, el govern espanyol controla el 16% del capital de l'entitat a través del FROB i té un seient al nou consell d'administració del grup.

 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut