Les tempestes redueixen a la meitat la collita d'avellanes d'aquest any

Unió de Pagesos proposa canvis en la comercialització de l'avellana per no perdre la collita d'aquest any

Actualitzat
Feia temps que no es veia una collita d'avellanes tan pobra com la d'aquest any. La producció normal és d'11.000 tones, però enguany en seran 3.000.

L'excés de pluges a l'hivern i sobretot a la primavera va fer caure a terra el pol·len dels avellaners i, sense pol·linització, no hi ha avellana. A aquestes dades, cal sumar-hi que el preu de la fruita seca està a la baixa a tot Europa i cotitza per sota del preu de cost.

És per això que, en un any en què es preveu que la collita baixi un 60%, reclamen que la lliura es pagui, com a mínim, a dos euros, l'equivalent al preu de cost.

 

Maquinària recollint avellanes al Camp de Tarragona
Maquinària recollint avellanes al Camp de Tarragona

 

Des de la Unió de Pagesos proposen canvis en la comercialització. Rafel Español, responsable de fruita seca d'Unió de Pagesos, explica que s'ha de fer el mateix que amb el turisme i altres coses:

"Tenim molt poques avellanes i, si es consumeixen dins de casa, traurien més valor. La gent les ha de comprar i encara que siguin més cares saben que mantenim a la gent al territori."

Español creu que el consum de proximitat pot salvar el sector i ajudar a augmentar el preu de venda de l'avellana:

"Nosaltres diem que, si es pot fer venda de proximitat, l'1,90 euros es pot convertir en dos i escaig i, així, salvar el sector."

La pluja de fa quinze dies també va acabar de rematar les males perspectives per al sector de la pagesia entre l'Alt Camp i el Tarragonès, molts dels quals han perdut pràcticament tota la producció.

 

El Camp de Tarragona produeix una mica més del 80% de les avellanes de Catalunya i entre un 40% i un 50% de les que es consumeixen a tot l'estat.

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut