El Chicle, l'únic detingut per la mort de Diana Quer (EFE)
La Corunya

Les proves d'ADN confirmen que el cos localitzat a Rianxo és el de Diana Quer

Els investigadors han comparegut en una roda de premsa extraordinària per donar detalls d'una investigació "llarga i difícil" i d'un cas molt mediàtic des de l'inici

RedaccióActualitzat

Es confirma que les restes trobades en un dipòsit d'aigua d'una nau abandonada de Rianxo seguint les indicacions de José Enrique Abuín, conegut com "el Chicle", corresponen a Diana Quer, la noia desapareguda l'estiu del 2016 a Galícia.

La Guàrdia Civil ha fet una roda de premsa conjuntament amb el delegat del govern espanyol a Galícia, per donar detalls sobre la investigació d'un cas amb molt ressò mediàtic que es va arxivar provisionalment fa 9 mesos per falta de proves concloents.

Manuel Sánchez Corbí, coronel de la UCO de la Guàrdia Civil, s'ha esforçat a explicar la feina del cos policial en una investigació que ha qualificat de "llarga i difícil" per la falta de testimonis i perquè "el Chicle" era un "professional de la delinqüència" i "molt àgil mentalment". Això va contribuir a dificultar la feina dels agents, ja que va destruir proves i va organitzar una coartada amb la seva dona i cunyats.

Des del 2016, el principal sospitós

Els responsables de la investigació, però, han assegurat que el novembre del 2016, tres mesos després de la desaparició, ja era el principal sospitós i que el novembre del 2017 ja no tenien cap dubte de la seva culpabilitat. Degut a la volada que havia agafat el cas, han assegurat, calia ser molt precisos amb les seves conclusions i van debatre quin era el millor moment per detenir-lo. En aquests moments es trobaven redactant l'informe que havien d'adreçar al jutge per convéncer-lo de la culpabilitat de "el Chicle".

 

El coronel Corbí també ha informat que "el Chicle" va detectar que l'estaven seguint el 2016 i que va trucar a un agent que coneixia per preguntar per què ho feien. Ha destacat que en "no ser gallecs", els principals investigadors del cas eren identificables.

En aquest moment, "el Chicle" va assegurar que la nit dels fets es trobava amb la seva dona a les festes d'A Pobra do Caramiñal, on va desaparèixer Diana Quer. "Ell es va situar en l'escenari" ha afegit. En un primer moment havia assegurat que es trobava a casa.

El mòbil de Diana Quer, una de les claus

Una de les claus per resoldre el cas va ser la troballa casual del mòbil de Diana Quer, per part d'un mariscador el passat 27 d'octubre, i que va acabar ratificant la hipòtesi del segrest. Des de l'inici els investigadors, però, van poder determinar que la noia va sortir d'A Pobra en cotxe.

Va ser llavors quan es van centrar a analitzar càmeres de trànsit i radars i van concretar les sospites en tres vehicles: dos dels quals no han pogut localitzar i el tercer propietat de "el Chicle". Això li donava un "cinquanta per cent de probabilitats" d'estar implicat en els fets.

L'anàlisi del mòbil de Diana Quer i el del sospitós, però, no confirmaven la culpabilitat de l'home, ja que els recorreguts que havien seguit la nit de la desaparició no quadraven del tot inicialment. Els investigadors tenien al davant dos milions de dades de mòbils per analitzar. El sospitós, a més, tenia la coartada de la seva dona i cunyats.

 

Segons la Guàrdia Civil, van citar-los a declarar en considerar-lo sospitós i van mantenir una nova versió. La dona va assegurar que "havien sortit a robar gasolina" tot i que el seu mòbil no es va moure de casa aquella nit. I "vam començar a dubtar", han dit.

El mòbil entregat per "el Chicle" a la policia estava reinicialitzat, un fet que encara els va fer sospitar més.  

Manté que va atropellar Diana Quer de manera accidental

Segons els agents, en la seva declaració "el Chicle" va assegurar que va atropellar Diana Quer de manera accidental. El també coronel de la Guàrdia Civil, Francisco Javier Jambrina Rodríguez, però, ha assenyalat que ho veu "impossible" i que si això fos així "en un cos queda algun tipus de rastre".

Jambrina ha explicat que el cos de la noia va ser trobat "llastat" amb maons de formigó i havia estat "lligat" per la cintura i espatlles amb dues cordes per evitar que reflotés en el dipòsit d'aigua de l'antiga fàbrica de gasosa. En el dipòsit també han trobat una brida de plàstic amb la qual la podrien haver escanyat.

 

Tot i els detalls de la investigació, els responsables del cas no han volgut estendre's més en la declaració de l'acusat per evitar que això "faci més mal als familiars de la víctima".

El desencadenant: l'intent de segrest d'una altra noia

El que ha acabat precipitant la resolució del cas i el canvi de coartada de la dona i els cunyats va ser el suposat intent de segrest d'una altra noia a Boiro el dia de Nadal.

Segons la versió de la noia, ratificada en part per la gravació d'un àudio del moment inicial de l'assalt, "el Chicle" va introduir-la al maleter del seu cotxe per endur-se-la sense èxit. La jove anava xatejant per WhastApp en el moment dels fets i es va activar per casualitat la gravació d'un missatge que va acabar enviant a la persona amb qui conversava.

"La salva", diuen, el fet que la noia va poder deixar la cama fora del maleter i que Abuín, operat de l'espatlla, no va aconseguir tancar-lo. La casualitat va fer que dues persones passessin pel lloc i llavors decidís deixar-la i fugir.

Una vegada la noia va fer la denúncia es van començar a lligar caps. "Coincidia la forma d'actuar amb el cas de Diana Quer, en què també manipulava el mòbil, i amb la presumpta violació de la seva cunyada, bessona de la seva dona, el 2005", han dit els investigadors.

La Guàrdia Civil ha assegurat que "revaluarà" altres casos, "sobretot de violació" per determinar si "el Chicle" pogués estar implicat en més delictes. 
Aquest dilluns la magistrada de guàrdia va decretar-li presó incomunicada sense fiança, on ja ha passat la primera nit, acusat de diversos delictes en dues causes.

ARXIVAT A:
Policial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut