L'Estat avalarà fins al 80% dels crèdits que demanin pimes i autònoms

Les empreses ja poden demanar crèdits avalats per l'Estat fins a 20.000 milions

La Generalitat retalla un 50% el cànon de l'aigua, durant dos mesos, tant a les empreses com als particulars

Actualitzat

Les empreses i els autònoms afectats per la crisi sanitària del coronavirus ja poden demanar crèdits als bancs avalats per l'Estat. El Consell de Ministres ha aprovat dimarts el pla d'avals i garanties per evitar que la falta de liquiditat provocada per la caiguda de vendes per la Covid-19 pugui derivar en fallida.

Fa una setmana, el govern espanyol ja va decidir avalar crèdits bancaris per un valor de fins a 100.000 milions d'euros perquè les empreses puguin fer front a l'aturada econòmica. Dimarts va concretar la destinació d'aquesta xifra. De moment, es posa sobre la taula un primer tram de 20.000 milions per a nous crèdits i refinançaments.

Aval del 80%

L'Estat avalarà fins al 80% del que demanin pimes i autònoms, i el 70% en el cas de grans empreses. Segons la ministra d'Hisenda, són avals prou amplis perquè els bancs s'aventurin a donar crèdits, sobretot amb la injecció històrica promesa pel BCE.


"Creiem que aquestes mesures portaran a les entitats financeres -va afegir María Jesús Montero- a oferir interessos raonables tant a les petites i mitjanes empreses com als autònoms."

La ministra Montero diu que espera que els bancs ofereixin interessos assequibles (Efe)


D'altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat la distribució entre les comunitats autònomes del fons social extraordinari de 300 milions aprovat fa uns quants dies. En total, la Generalitat gestionarà 45 milions. L'objectiu és reforçar les polítiques socials i d'atenció a les famílies amb problemes derivats de l'epidèmia.

Beques menjador

A més, s'han aprovat els criteris perquè les comunitats reparteixin en beques menjador 25 milions d'euros, 3 milions dels quals corresponen a Catalunya.

Aquest paquet de mesures no ha atès la demanda de la patronal catalana Foment en el sentit que fa falta una moratòria fiscal si es vol impulsar l'economia amb efectivitat.

"No hi ha hagut resposta al clam de tots els sectors econòmics que ens hem mobilitzat - ha dit Josep Sánchez Llibre- per reclamar la suspensió de les declaracions i liquidacions tributàries com a mesura extraordinària i del tot imprescindible."

 

Pagar la meitat del cànon de l'aigua

El govern català, per la seva banda, també ha anunciat més mesures per combatre la frenada de l'economia. D'entrada, entre l'1 d'abril i el 31 de maig, empreses i famílies pagaran la meitat del cànon de l'aigua.

Quant a la línia de crèdits de l'Institut de Finances, el govern català també assumirà el 80 % del risc dels préstecs que es donin a les empreses i als treballadors autònoms.

Per mantenir com més llocs de treball millor, si s'han de suspendre contractes d'empreses de serveis amb l'administració pública, s'amplien les indemnitzacions perquè també els cobreixin les despeses de lloguer i els costos de manteniment mentre duri la suspensió.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaCoronavirus
Anar al contingut