Dones manaies de Girona amb les armadures (ACN)
Dones manaies de Girona amb les armadures (ACN)
Girona

Les dones podran desfilar amb els Manaies de Girona, però encara hauran d'esperar

Els Manaies de Girona aproven un canvi en l'estatut perquè puguin desfilar dones, però la incorporació dependrà de que surti alguna vacant per cobrir

Actualitzat

Els Manaies de Girona han aprovat aquest divendres un canvi en els estatus que permetrà la participació de les dones en les processons de Setmana Santa. La decisió s'ha pres en una assemblea on el 96% dels assistents hi han votat a favor - només una persona va votar en contra - després que, l'any passat, uns socis presentessin una carta a la junta directiva i aquesta plantegés el canvi en l'assemblea.

En els 80 anys de l'existència dels Manaies de Girona no s'hi ha vist mai cap dona desfilant. La incorporació, però, no serà immediata. Per poder desfilar, les sòcies de la confraria hauran de demanar-ho per carta, un requisit imprescindible, i esperar que surti alguna vacant per cobrir. Actualment, totes les places estan cobertes per homes.

El president dels Manaies, Narcís Reixach, afirma que la redacció dels estatuts era "masclista":

"Sempre hem pensat que érem massa classistes i no pot ser que hi hagi aquest masclisme". 

És per això que els estatuts han quedat modificats, de manera que s'inclou en el redactat la presència tant d'homes com de dones. Narcís Reixach felicita el canvi, ja que "no és lògic que al segle XXI no hi hagi igualtat en una qüestió com aquesta".

 

 


Besalú, els pioners

El fet que es puguin arribar a veure dones en les processons de Setmana Santa sota les armadures dels soldats romans no es produirà per primer cop amb els Manaies de Girona, sinó que és una qüestió que ja s'ha incorporat en altres llocs del país i, en concret, a les comarques gironines.

A Besalú veure les dones sota armadures romanes és una cosa habitual. Els Estaferms d'aquest poble, que són l'agrupació equivalent als  manaies, van ser la primera població a incorporar dones fa vint anys, amb un grup de 6 dones flautistes.

Pel que fa a la incorporació en les companyies d'armats, va ser amb el pas característic d'acompanyant de la Mare de Déu dels Dolors. L'any 2009 es va nomenar una dona com a priora de la Congregació dels Dolors
 

Els Manaies de Sant Daniel de Girona, la capitana de Blanes i la Dansa de la Mort a Verges

L'agrupació de manaies de Sant Daniel, un dels barris de Girona, reprodueix la vestimenta que duien els Manaies del seu barri i està formada per una petita formació de manaies amb un músic i quatre armats. En la desfilada de l'any 2017, que van fer a Banyoles com a convidats, portaven una dona al capdavant.

A Blanes, l'any passat una dona va capitanejar la desfilada de la Legió V Macedònica, l'únic precedent de capitana, sense tenir en compte els Manaies de Sant Daniel, ja que són una petita facció. A més, la secció juvenil de milícia romana, els Iunores, també tenen una noia al capdavant.

 

La capitana dels Manaies Iunores de Blanes, a la dreta, i la capitana de la Legió V Macedònica, al centre. ACN

 

Pel que fa a Verges, també es va veure per primer cop l'any passat la presència de dues noies en la Dansa de la Mort, que és un dels principals elements atractius de la cerimònia. Es tracta d'un quadre integrat per cinc personatges vestits d'esquelets, dos adults i tres nens, dels quals dos dels infants són nenes.

ARXIVAT A:
Feminisme
Anar al contingut