Pla mitjà on es pot veure el president del consell de Pla d'Urgell, Rafel Panadés, amb una tècnic, al costat del panell de control de l'ED…
Pla mitjà on es pot veure el president del consell de Pla d'Urgell, Rafel Panadés, amb una tècnic, al costat del panell de control de l'EDAR de Fondarella, el 3 de setembre de 2019. (Horitzontal)

Les depuradores del Pla d'Urgell es controlaran de forma remota per optimitzar i estalviar costos

ACN Fondarella.-Les sis estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) del Pla d'Urgell es controlaran de forma remota des de l'estació de Fondarella mitjançant un sistema que estalviarà en desplaçaments i permetrà una ''gestió més especialitzada''. El president del Consell Comarcal, Rafel Panadés, ha presentat aquest dimarts el projecte de millora de les estacions de la comarca per un import de 316.000 euros que també comportarà actuacions in situ a totes les instal·lacions entre aquest any i el 2020. Panadés ha dit que durant el mandat es vol solucionar el pla de depuració de tota la comarca amb 4 estacions depuradores que haurien de permetre que les aigües residuals de tots els municipis siguin tractades. En aquest sentit, s'estan fent trobades amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per acabar de definir els detalls d'aquest segon projecte.

El sistema de control remot de totes les depuradores del Pla d'Urgell s'instal·larà a l'estació de Fondarella perquè és la més gran de la comarca i fa el tractament, entre d'altres, de les aigües de la capital, Mollerussa. Hi haurà un panell de control que comptarà amb diverses pantalles per on es podrà veure l'evolució de les altres estacions de la comarca. Així mateix, el seguiment també es podrà fer a distància a través d'una connexió a Internet i el Consell Comarcal publicarà a la web les dades que es vagin registrant a les estacions.El projecte també preveu millores a les altres estacions de la comarca de manera que a banda del sistema de control general, a la de Fondarella se substituirà el tractor de la gespa, es posaran bombes noves a Linyola, s'instal·laran reactors a Bell-lloc d'Urgell, s'impermeabilitzarà la coberta de l'edifici de Torregrossa-Juneda, s'automatitzarà la porta de la d'Ivars d'Urgell i es farà una vorera a l'edifici de l'EDAR de Bellvís.Al llarg del mandat, Panadés ha dit que volen solucionar una ''part mediambiental important'' de tot el pla de depuració de la comarca amb la construcció de les 4 estacions depuradores que falten perquè tots els municipis tinguin les aigües residuals tractades. Actualment els municipis de Pla d'Urgell que no tracten les aigües residuals són Castellnou de Seana, Vila-sana, Sidamon, el Poal i els seus agregats. El consell ha endegat una sèrie de trobades amb l'ACA per avaluar les necessitats d'instal·lacions per solucionar aquestes mancances ja que és possible que no faci falta construir 4 estacions sinó que algun poble pugui bombar l'aigua residual cap a un altre punt.Excés de càrrega de treball de les depuradores a l'estiuAl Pla d'Urgell el volum d'aigua que tracten les estacions depuradores entre la primavera i la tardor és més habitual del normal pel fet que n'arriba molta provinent de les sèquies de reg. De fet aquesta aigua no caldria tractar-la perquè no és residual i això provoca un problema d'excés de càrrega de treball de les instal·lacions. Segons els tècnics del consell aquesta problemàtica es podria solucionar amb la modernització del reg del Canal d'Urgell.

Anar al contingut