Meduses
Meduses
Barcelona

Les condicions ambientals de Catalunya afavoreixen l'arribada de meduses

La combinació d'un estiu molt càlid i un hivern poc plujós "afavoreix" la reproducció de l'espècie tot i que diversos científics remarquen que no és fàcil fer previsions més enllà de 24 o 48 hores

Actualitzat

Els experts pronostiquen que aquest estiu hi haurà meduses a les platges catalanes. De fet, les condicions ambientals de l'últim any a Catalunya afavoreixen l'arribada de meduses de l'espècie "Pelagia noctiluca" a les costes. És el missatge de diversos ponents del V Simposi Internacional sobre Proliferacions de Meduses, que se celebra aquests dies a Barcelona amb la participació de més de 250 investigadors.

L'investigador de la xilena Pontifícia Universitat Catòlica de Valparaíso Antonio Canepa ha assenyalat que la combinació d'un estiu molt càlid i un hivern poc plujós "afavoreix la reproducció d'aquesta espècie i els mecanismes de transport perquè arribin amb més facilitat a les costes". La teoria la subscriuen altres ponents, tot i que remarquen que no és fàcil predir amb temps les poblacions de meduses i el lloc on n'hi haurà.

La investigadora de l'Institut de Ciències del Mar Macarena Marambio ha dit a Catalunya Ràdio que els models predictius "són només a 24 o 48 hores" i anar més enllà en el temps "no seria real". A banda de les altes temperatures, també influeixen, en el nombre de meduses, la contaminació, la sobrepesca i, fins i tot, la construcció de noves infraestructures.

La medusa "Pelagia noctiluca" és de distribució atlàntica i mediterrània i la seva picada no és mortal, però el contacte amb els seus tentacles pot ser "altament urticant". Canepa ha explicat que aquesta espècie té uns cicles de reproducció (anomenats "blooms") d'una durada de 12 anys, i que darrerament hi ha hagut un augment en la proliferació i en la freqüència d'aquests "blooms" al mar Adriàtic.

Anar al contingut