Les claus de la llei trans, que permet el canvi de gènere al DNI a partir dels 12 anys

La nova llei, aprovada al Consell de Ministres, prohibeix les teràpies de conversió i permet que les parelles de dones lesbianes i bisexuals puguin veure reconeguts els fills sense necessitat d'estar casades

RedaccióActualitzat

La vigília del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, el govern espanyol ha aprovat la llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, coneguda com la llei trans, que reconeix la lliure determinació de gènere i, entre d'altres, deixa de considerar malaltes les persones trans.

 
Sense informes mèdics i lliurement a partir dels 16 anys

La nova norma permet el canvi de gènere al Registre Civil només amb una declaració sense necessitat d'informes mèdics o psicològics ni de testimonis, com fins ara. Passat un màxim de tres mesos des de la presentació de la sol·licitud, la persona serà citada perquè ratifiqui i confirmi la seva decisió. Tot el procés no ha de durar més de quatre mesos.

Sis mesos després, les persones podran revertir la seva decisió, amb una autorització judicial prèvia.

A més, a partir dels 16 anys, es podrà fer lliurement. Entre els 12 i els 14, caldrà l'aprovació judicial. Entre el 14 i els 16, el consentiment dels pares, mares o tutors. I a partir dels 16, sense cap limitació.

Per sota dels 12 anys, els infants es podran canviar el nom al DNI.


Prohibides les teràpies de conversió

La llei també prohibeix les teràpies de conversió en qualsevol forma, destinats a modificar l'orientació o identitat sexual o l'expressió de gènere de les persones, fins i tot encara que tinguin el consentiment de les persones interessades o dels seus representants legals.


Parelles lesbianes i maternitat

A més, modifica el Codi Civil perquè les dones lesbianes i bisexuals puguin procedir a la filiació dels seus fills sense necessitat d'estar casades. Ara mateix, això no passa.

La nova llei garanteix l'accés de les dones lesbianes, bisexuals i transsexuals als mètodes de reproducció assistida a través de la Seguretat Social.

També preveu mesures en l'àmbit educatiu, sanitari o laboral, en favor de la no-discriminació i la introducció de la perspectiva LGTBIQ+, amb especial menció al col·lectiu trans; així com mesures contra l'LGTBIfòbia.

L'avantprojecte de llei es va aprovar fa un any, i ara iniciarà els tràmits parlamentaris per arribar a la seva aprovació definitiva.

La llei ha d'iniciar ara els tràmits parlamentaris, al Congrés i al Senat (REUTERS/Claudia Morales)


La crítica del CGPJ

El Consell d'Estat va aprovar dijous passat el seu informe de l'avantprojecte que es farà públic quan la llei s'enviï a les Corts. A finals d'abril, el Consell General del Poder Judicial va emetre el seu.

Entre altres coses, va demanar elevar a 18 anys la possibilitat de canviar de gènere al registre sense aval judicial. L'òrgan de govern dels jutges va considerar lloable la finalitat de la llei, però va alertar que, si no calia, les dones podrien sortir perjudicades en certs àmbits, com en l'esportiu o en les proves físiques per accedir a determinades professions.

A més, el ple del CGPJ va rebutjar la prohibició de les teràpies de conversió, al·legant que no s'haurien de prohibir en cas que comptin amb el consentiment de la persona afectada.

Les crítiques del poder judicial estan en la línia del que defensen alguns col·lectius feministes que fa temps que rebutgen la llei tal com s'ha plantejat. Consideren que esborra les dones i que es confon sexe amb gènere.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Govern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut