L'edat de jubilació no s'endarrerirà més enllà dels 67 anys, segons el ministre Escrivá

El titular de Seguretat Social ha dit a TV3 que l'acord per la reforma de les pensions és imminent i que no inclou l'allargament de la jubilació, malgrat el que demana l'OCDE

Actualitzat

L'acord per a la reforma del sistema de pensions es tancarà en qüestió de dies, segons el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

En declaracions a "Els matins" de TV3, el ministre ha explicat que està molt a prop de tancar l'acord amb els agents socials: "Tenim ja un acord programàtic dels elements i ara estem intercanviant el text legal, ja que sindicats i patronal volen veure com es plasmarà en l'articulat de la llei".

 

José Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social (EFE/Víctror Lerena)

Escrivá ha deixat clar que l'edat de jubilació no s'endarrerirà més enllà dels 67 anys, malgrat el que recomana l'OCDE. Aquesta setmana, l'Organització de Països Desenvolupats ha insistit, en el seu informe sobre Espanya, que caldria allargar encara més l'edat de jubilació i recomana també demanar més anys de cotització per cobrar la pensió completa.

Ha explicat que a cap país d'Europa hi ha una jubilació després dels 67 anys i que els càlculs que ha fet el govern espanyol sobre la sostenibilitat del sistema apunten que a finals del 2040 serà el moment "més difícil".

El ministre també ha dit que la reforma inclou un mecanisme per revaloritzar les pensions amb l'IPC perquè els jubilats puguin mantenir el poder adquisitiu. Els pressupostos del 2021 inclouen una pujada del 0,9% per als pensionistes, un augment que els experts adverteixen que no és sostenible a llarg termini, si no va acompanyat d'un augment de les cotitzacions.


Jubilació anticipada

La reforma pactada no penalitzarà la jubilació anticipada per als acomiadaments d'aquest any, segons ha confirmat Escrivá. També ha parlat d'un sistema d'incentius per propiciar que l'edat efectiva de la jubilació s'aproximi a la legal.

Escrivá ha remarcat que la reforma del sistema de pensions, que es farà en diverses fases, està pensada per durar dècades i no vol que ningú es vegi afectat de forma sobtada per un canvi normatiu.

En relació a les quotes dels autònoms, el ministre ha assegurat que, amb el nou sistema de cotitzacions, 2 de cada 3 autònoms pagaran menys que en l'actualitat.


Ingrés Mínim Vital

Escrivá ha admès que l'ingrés mínim vital no ha funcionat. Ha dit que estan fent un esforç enorme per entendre el que falla, ja que gairebé la meitat de les famílies que el podien demanar no ho han fet, i que estan a punt de fer una enquesta per saber-ne el perquè. Aquesta prestació es va aprovar al mes de maig.

El ministeri ha rebut 1.300.000 sol·licituds de llars per rebre l'ingrés mínim vital i ja n'han tramitat 1.100.000, de les quals 600.000 corresponen a famílies que tenen rendes i patrimonis superiors a l'esperat.

Escrivà també ha anunciat que abans de l'estiu estarà enllestida la reforma de la llei d'estrangeria per donar permís de residència i treball als joves extutelats d'origen estranger.

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut