Llum verda a l'aval de la hipoteca per a joves i famílies amb fills: tot el que en sabem

Es podran beneficiar de la nova línia de l'ICO joves de menys de 35 anys i famílies amb fills a càrrec, amb ingressos anuals per sota dels 37.800 euros

RedaccióActualitzat

L'aval de fins al 25% de la hipoteca per a joves de fins a 35 anys o famílies, amb ingressos inferiors a 37.800 euros per persona s'ha aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres. El govern espanyol calcula que la mesura pot beneficiar unes 50.000 persones.
 

Què permet aquest aval?

Habitualment, la majoria d'entitats no donen hipoteques per sobre del 80% del valor de l'habitatge. Amb aquest aval, el préstec podrà ser fins al 100% del valor del pis, agafant el més baix entre el de taxació i el preu de compra. Per tant, no caldrà tenir aquest estalvi del 20% per a l'entrada.

El Ministeri compartirà fins al 20% del risc de la totalitat de la hipoteca amb l'entitat de crèdit en igualtat de condicions i podrà arribar al 25%, en el cas d'habitatges amb una qualificació energètica D o superior.
 

Qui el pot demanar?

La nova línia de l'ICO, l'Institut de Crèdit Oficial, pot avalar fins al 20% de la hipoteca d'un primer habitatge a joves de menys de 35 anys i famílies amb fills a càrrec, sense límit d'edat, tots amb ingressos anuals per sota dels 37.800 euros.

El límit d'ingressos s'elevarà al doble si l'habitatge és adquirit per dues persones. També creixerà en 2.520 euros bruts anuals per cada menor a càrrec i, en el cas de famílies monoparentals, pot incrementar-se fins a un 70% addicional.
 

Quines hipoteques avalarà?

El període per formalitzar les hipoteques que es poden acollir a aquests avals finalitzarà el 31 de desembre de 2025, amb possibilitat de pròrroga de dos anys en funció de la demanda i les circumstàncies econòmiques.

Un bloc de pisos de Barcelona
El Ministeri avalarà préstecs de fins al 100% del valor del pis (Ajuntament de Barcelona)

 

L'habitatge, en precampanya

L'anunci que s'aprovarien aquests avals el va fer Pedro Sánchez aquest cap de setmana, a pocs dies perquè arrenqui la campanya per a les eleccions del 28 de maig, i se suma a d'altres sobre habitatge que ha fet el president espanyol les últimes setmanes, com la construcció de 20.000 pisos nous en terrenys de Defensa o els 4.000 milions per finançar pisos de lloguer assequible.

Ha suposat una nova picabaralla entre els socis de govern. Per a Podem, la mesura "fomenta l'espiral hipotecària", en paraules de la ministra de Benestar Social, Ione Belarra; i "va en contra de la llei d'habitatge", segons Yolanda Díaz.

La ministra de Transports, la socialista Raquel Sánchez, l'ha defensat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres: "La finalitat de la llei d'habitatge es manté intacta i la prioritat d'aquest govern segueix sent articular tots els instruments al nostre abast per corregir una situació de partida dramàtica".

"No hem de demonitzar la compra d'habitatges per part de persones que poden accedir-hi", ha afegit Sánchez.
 

Descomptes per viatjar en tren

No és l'únic anunci preelectoral de Pedro Sánchez que aquest dimarts es materialitza en un acord del Consell de Ministres. També s'aproven diversos descomptes per viatjar en tren per a joves d'entre 18 i 30 anys, aquest estiu.

Aquests descomptes inclouen el 50% de l'Interrail, per viatjar per Europa; el 90% en trens i autobusos de concessió estatal i un 50% en trens d'alta velocitat, per impulsar un "interrail espanyol".

ARXIVAT A:
HabitatgeHipoteques
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut