El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés

L'habitatge, en precampanya: Sánchez anuncia 4.000 milions per finançar pisos de lloguer assequible

Podem ho qualifica "d'anunci preelectoral del PSOE" i s'atribueix el mèrit de la política d'habitatge, mentre que el PP diu que és "un plat reescalfat"

RedaccióActualitzat

Han passat només 3 dies del primer anunci, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, n'ha fet un segon: el finançament de 43.000 habitatges públics de lloguer a preus assequibles.

L'ha fet aquest dimecres des de la tribuna del Congrés dels Diputats, i ha afegit que es finançaran amb una línia de crèdits de l'ICO de 4.000 milions d'euros de fons europeus.

També que seran de nova construcció i rehabilitats, però no ha precisat en quina proporció. No s'ha estat, però, de sumar-los a la primera promesa, la dels 50.000 habitatges de la Sareb:

"43.000 nous habitatges públics de lloguer assequible que se sumen als 50.000 procedents de la Sareb; en total, 93.000 habitatges públics i de lloguer assequible."


L'habitatge públic a Espanya, a "distància sideral" d'Europa

Sánchez, en fer l'anunci, ha admès que l'accés a l'habitatge és "inassolible" per a molta gent, i ha afirmat que el seu compromís és convertir-lo "en el cinquè pilar de l'estat del benestar".

També ha admès que a Espanya hi ha molt pocs habitatges públics, a "una distància sideral" d'altres països europeus, i que alhora és el tercer país de la UE amb més habitatges buits.

Sánchez ha fet l'anunci aprofitant una compareixença al Congrés a petició pròpia, en principi per informar sobre les últimes reunions de la UE, les relacions amb el Marroc i la situació a Ucraïna.

Diputats del PSOE aplaudeixen Pedro Sánchez, aquest dimecres, al Congrés (EFE)

Podem s'atribueix el mèrit en habitatge

Mentrestant, als passadissos del Congrés, Ione Belarra, diputada i secretària general de Podem, s'ha atribuït el mèrit de la política d'habitatge del govern espanyol:

"Hem trigat tres anys perquè la llei de l'habitatge, aquesta primera llei d'habitatge de la democràcia, vegi la llum, i crec que perquè es compleixin aquest tipus d'anuncis necessitarem desplegar tota la nostra influència com a Podem."

Belarra ha estat més clara a Twitter, on ha qualificat els 93.000 habitatges "d'anuncis preelectorals del PSOE":

 

El PP diu que és "un plat reescalfat"

Per part del PP, la portaveu, Cuca Gamarra, ha pujat a la tribuna del Congrés per dir que els 43.000 habitatges anunciats per Sánchez aquest dimecres són "un plat reescalfat".

El motiu per aquesta afirmació, segons Gamarra, és que "no són nous", sinó que la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ja els va anunciar fa mesos, i ha afegit que Sánchez no té cap credibilitat:

"En definitiva, un bluf, un anunci fantasma al mig de la campanya electoral, però no ens sorprèn, això és molt propi de vostè, perquè el segon pilar de la seva política és la mentida."

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, aquest dimecres al Congrés (EFE)

La portaveu del PP també ha dit que l'anunci dels 50.000 pisos de la Sareb "no li ha durat ni 48 hores", perquè el mateix govern espanyol ha admès que de realment disponibles n'hi ha molts menys.

De fet, només 9.000 poden entrar ara mateix en el pla anunciat per Sánchez, mentre 14.000 estan pendents de reforma i 14.000 més ja estan ocupats, molts d'ells amb lloguers socials, com és el cas de la ciutat de Barcelona.

Els 15.000 restants encara no existeixen, i la intenció és construir-los en solars propietat de la Sareb, però no està gens clar com en podran disposar ajuntaments i comunitats autònomes, ni tampoc amb quins diners es pagaran.

El 2021 el govern Sánchez ja va anunciar un pla d'habitatge de lloguer assequible amb 100.000 pisos, un objectiu que, de moment, es manté. 

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgePedro Sánchez
Anar al contingut