L'Amazònia pateix la pitjor desforestació de la dècada
Deforestació a l'Amazònia (Ricardo Moraes/Reuters)
Brasil

L'Amazònia pateix la pitjor desforestació de la dècada

Entre l'agost del 2018 i el juliol del 2019, es van perdre gairebé 10.000 quilòmetres quadrats de massa vegetal de l'Amazònia, un 29%, el nivell més alt de l'última dècada

RedaccióActualitzat

La taxa de desforestació de l'Amazònia brasilera ha arribat aquest any al nivell més alt de l'última dècada. Entre l'agost del 2018 i el juliol del 2019, es van perdre gairebé 10.000 quilòmetres quadrats de massa vegetal, un 29% més respecte al mateix període de l'any anterior.

Ho ha fet públic, a partir d'imatges de satèl·lit, l'Institut Nacional d'Investigacions Espacials, que és un organisme estatal. Aquestes dades confirmen l'augment de la desforestació durant el mandat del president Bolsonaro, que des de l'inici va impulsar polítiques antiambientalistes.

El ministre de Medi Ambient brasiler, Ricardo Salles, ha reconegut que les xifres són preocupants i ha afirmat que caldran noves estratègies per combatre la tala il·legal de fusta, la mineria i les apropiacions il·legals de terres, activitats a les quals fa responsables de la desforestació.

 

El ministre ha anunciat que aquest dimecres es reunirà amb els governadors dels estats de l'Amazònia i no ha descartat mobilitzar els militars per implementar operacions mediambientals, com ja va fer el govern Bolsonaro l'estiu passat.

De fet, aquesta és la primera vegada que el govern brasiler reconeix que la desforestació de l'Amazonia s'ha disparat. Només fa uns mesos, el mateix ministre havia menystingut les primeres xifres afirmant que no eren fiables i que tenien inconsistències. Jair Bolsonaro també havia acusat l'Institut Nacional d'Investigacions Espacials de mentir i fins i tot en va despatxar el director.

 

 

Les dades anuals presentades aquest dilluns inclouen els set mesos de mandat de Bolsonaro i cinc mesos de l'anterior govern, però no comptabilitzen els grans incendis que hi va haver a partir de l'agost. Les xifres preliminars entre l'agost i l'octubre mostren que la destrucció s'hauria duplicat respecte al mateix període de l'any anterior, amb prop de 4.000 quilòmetres quadrats desforestats.

Les organitzacions no governamentals i els ecologistes diuen que els pròxims anys podrien ser encara pitjors, donat que el govern de Bolsonaro podria permetre l'agricultura comercial a les reserves indígenes. Els preus de la carn estan a màxims històrics al Brasil i això podria incrementar encara més l'ocupació il·legal de terres per usos ramaders, una de les principals causes de la desforestació.

 

 

 

ARXIVAT A:
AmazòniaMedi ambientEcologiaBrasilJair Bolsonaro
Anar al contingut