València

L'Ajuntament de València aprova que el nom oficial de la ciutat s'escrigui en català

El reglament lingüístic ho recull des de fa 20 anys, però l'Ajuntament presidit per Rita Barberá no ho va aplicar mai

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous, en ple ordinari, que el nom oficial de la ciutat s'escrigui en català. Aquesta modificació del nom ha estat aprovada amb els vots a favor dels tres partits que integren el govern municipal -Compromís, PSVP-PSOE i València en Comú- i ha comptat amb l'abstenció del PP i Ciutadans.

La proposta ha arribat al ple després que la comissió de desenvolupament humà, educació, joventut, esports i cultura hagi decidit iniciar les actuacions necessàries per adequar la denominació de la ciutat al nom que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va establir en el corpus toponímic valencià, publicat l'any 2009.

De fet, el reglament lingüístic ho recull des de fa 20 anys, però l'Ajuntament presidit per Rita Barberá no ho va aplicar mai. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha explicat després del ple que el canvi de denominació de la ciutat es va aprovar l'any 1996 en un consistori on hi havia Rita Barberá com a alcaldessa i el líder històric d'Unió Valenciana Vicente González Lizondo n'era regidor.

"L'únic que volem fer nosaltres és posar en marxa la normalització del valencià, i un dels elements per posar-lo en marxa és posar el topònim de València en valencià"

En el mateix ple, el consistori ha aprovat l'adhesió a la declaració com a bé d'interés cultural immaterial a favor de les Normes de Castelló, en les quals es basa la normativa desplegada per l'AVL i que reconeixen la unitat de la llengua catalana, amb les particularitats pròpies de cada territori.

Mentrestant, el Parlament balear ha aprovat aquest mateix dijous que el català torni a ser requisit i no un simple mèrit per treballar a l'administració pública.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut