El Prat de Llobregat

L'Ajuntament de Barcelona demanarà més mesures de seguretat per fer passar l'AVE per la ciutat

La preocupació per les esquerdes que han aparegut en alguns edificis del Prat des que van començar les obres de l'AVE s'estén com una taca d'oli. Veïns i Ajuntament van posar el crit al cel abans que ningú. Ara CiU i PP han demanat que s'aturin les obres. I Adif, que va negar qualsevol relació entre les obres i les esquerdes, ha encarregat ara un certificat tècnic independent sobre la possible causa-efecte, i també ha obert una oficina d'atenció ciutadana. Foment, doncs, ha actuat, i també s'ha començat a moure l'Ajuntament de Barcelona després que la plataforma AVE pel Litoral alertés dels perills d'esfondrament d'edificis. L'Ajuntament descarta canviar el traçat de la línia, però demanarà més mesures de seguretat.

Actualitzat

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha anunciat que demanarà a Adif i a la resta d'agents responsables de les obres de l'AVE que convoquin una nova reunió de la comissió de seguiment del projecte després de l'aparició d'esquerdes en alguns edificis del Prat. Hereu vol assegurar-se que la seguretat és total i, amb aquest objectiu, ja ha dit que "no escatimarà" esforços. L'alcalde, a més, treballarà per "oferir informació" i ser "transparents", però ha descartat canviar el traçat de la línia de l'AVE i fer-la passar pel litoral.

Això és justament el que demana des de fa temps la plataforma ciutadana AVE pel Litoral, que agrupa 36.000 barcelonins que creuen que el subsòl de la ciutat no garanteix la seguretat dels edificis per on passarà el tren i alerten que alguns blocs centenaris de l'Eixample podrien enfonsar-se. El seu portaveu, Pedro Vallejo, assegura que té l'aval d'enginyers i geòlegs per fer aquestes afirmacions i acusa l'Ajuntament barceloní de voler conservar el traçat pel centre de la ciutat per "interessos econòmics". Vallejo diu que les obres de reforç dels fonaments dels edificis requerirà contractar més empreses que si la línia passa per la façana marítima o pel nord de Barcelona.

CiU i PP volen que s'aturin les obres del Prat

Una delegació de Convergència i Unió i una altra del PP han visitat els veïns de les vivendes del Prat de Llobregat afectades per les esquerdes. Les dues formacions polítiques han demanat que s'aturin preventivament les obres fins que s'aclareixi la causa de les esquerdes i es pugui garantir que no hi ha cap perill per als veïns.

Convergència i Unió, a més, demanarà la compareixença urgent al Parlament del conseller de Política Territorial i Obres Públiques perquè expliqui l'actuació de les administracions en el cas. Des de CiU s'acusa el govern català d'haver estat molt absent i es reclama la màxima informació sobre la marxa de les obres i la investigació. Les dues formacions, a més, es mostren preocupades pel que pugui passar amb el túnel que s'ha de construir al centre de Barcelona.

Adif estudiarà si hi ha relació entre les esquerdes del Prat i les obres

Mentrestant, els veïns de les zones afectades aplaudeixen que l'Adif, l'organisme encarregat de les obres de l'AVE, hagi encarregat a una comissió independent formada per professors de la Universitat Politècnica de Catalunya que aclareixi si els danys als habitatges han estat provocats per l'alta velocitat. En qualsevol cas, demanen que aquesta investigació es faci de la manera més ràpida possible.

Per la seva banda, l'Ajuntament de la població, que ja ha rebut un total de 20 denúncies dels veïns, dissenyarà amb les altres parts implicades, Adif i la Universitat Politècnica, el pla per aclarir l'origen de les fissures.

Adif obrirà una oficina d'informació

L'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), adscrit al Ministeri de Foment, ha anunciat que obrirà una oficina d'informació i atenció al ciutadà dedicada exclusivament a les obres de construcció de l'AVE al seu pas pel Prat de Llobregat, després de l'aparició d'esquerdes en diversos edificis del nucli antic.

Segons ha informat Adif en un comunicat, el punt d'informació s'ubicarà a la rodalia de la zona d'obres i oferirà atenció tant personalitzada com telefònica.

L'objectiu de l'oficina és donar informació sobre les obres als ciutadans, i en cas necessari podran presentar-hi les seves reclamacions i tramitar els expedients. La nova oficina és complementària a la que ja existeix a l'estació de Sants de Barcelona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut