Ascó

L'Ajuntament d'Ascó vota a favor del cementiri nuclear "no per diners", sinó "per responsabilitat"

L'Ajuntament d'Ascó ha votat en un ple extraordinari presentar candidatura al cementeri nuclear de tot l'Estat, una votació en què no hi ha hagut sorpreses d'última hora. En la seva intervenció, l'alcalde de la població, Rafael Vidal, ha considerat la candidatura una oportunitat de "futur". Vidal ha afegit que "no és per diners", sinó "per responsabilitat" i per garantir la viabilitat econòmica de la comarca. També ha assegurat que el risc d'acollir el magatzem és "nul". La sessió plenària ha aixecat una gran expectació al municipi, on s'han congregat nombrosos periodistes i mossos d'esquadra, a més de veïns que mostraven tant el seu rebuig com el seu suport al cementiri.

Actualitzat
L'equip de govern de l'Ajuntament d'Ascó, format per quatre regidors de CiU i un del PSC, ha votat a favor de la candidatura per acollir el cementiri de residus nuclears. Dels quatre regidors independents a l'oposició, dos hi votaran en contra i dos més a favor. Ha tirat endavant, doncs, una candidatura que ha posat en peu de guerra veïns de la Ribera d'Ebre.

Possible impugnació

Tot i això, la votació es podria impugnar si prosperen les acusacions d'incompatibilitats contra tres regidors i l'alcalde d'Ascó, que tenen una relació, ja sigui directa, perquè hi treballen, o indirecta, perquè hi treballen familiars, amb la central.
 
La decisió d'impugnar la votació o no quedarà finalment en mans del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. La Generalitat ha desmentit que vulgui actuar en aquest sentit i, en un comunicat, ha assegurat que "en cap cas actuarà d'ofici" davant les suposades incompatibilitats.

El govern ha desmentit, d'aquesta manera, el seu delegat a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, que havia afirmat que, davant dels interessos dels càrrecs electes, "hem de tutelar la llei i vigilarem la vinculació causa-efecte dels regidors que reben el sou d'una empresa molt vinculada amb el projecte del magatzem de residus nuclears".

Salvadó havia fet aquest anunci en una visita als consellers comarcals tancats a la seu de l'ens des d'aquest diumenge en senyal de protesta davant la pretensió del govern d'Ascó. També aquest dilluns a la tarda, 200 persones s'han concentrat a la porta del Consell Comarcal per donar suports als tancats.


ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut