L'agricultura regenerativa, un aliat important per combatre el canvi climàtic

Fan servir animals perquè fertilitzin la terra i es mengin les pastures

RedaccióActualitzat

No deixa de ser el model del petit pagès de tota la vida: els animals ajuden a mantenir una molt bona qualitat del sòl, sense necessitar de fertilitzants sintètics. A Sant Ferriol, a la Garrotxa, han provat l'anomenada agricultura regenerativa i els resultats apunten que pot tenir un paper important en la lluita contra el canvi climàtic.

El projecte, que va començar fa cinc anys a la granja de les Planeses, ha comprovat que aquest tipus de sistema absorbeix fins a trenta vegades més CO2 a l'any que el mètode convencional.

Els propietaris dels terrenys van apostar pel model agroalimentari regeneratiu, que es basa a revitalitzar de forma natural el sòl amb la intenció de millorar-ne la rendibilitat. En un camp abandonat ara campen pollastres perquè fertilitzin la terra i es mengin les pastures.

Marc Gràcia, coordinador del projecte i investigador del CREAF, explica que el model regeneratiu treballa potenciant i dirigint els processos que ajuden a regenerar el sòl.

"És la manera com treballa la natura, nosaltres volem que produeixi el que realment necessitem."

I per això es busca tenir una terra rica en matèria orgànica, perquè així s'afavoreix que es pugui retenir millor l'aigua.

 

Segons diu Gràcia, una de les coses més importants per infiltrar la màxima quantitat d'aigua i retenir-la és tenir una cobertura d'herba durant tot l'any ajudant que l'aigua entri millor. Un cop entra el contingut en matèria orgànica del sòl millora i augmenta de manera molt important la capacitat de retenció d'aigua d'aquest sòl.


Aliat contra el canvi climàtic

Davant els reptes que suposen la sequera i el canvi climàtic, estudis com els que s'estan fent a la granja de les Planeses mostren com tornar a fer productives terres de cultiu de forma diferent i sostenible, no s'utilitzen productes químics i es redueix al mínim l'ús de maquinària.

Els resultats de la prova pilot que s'ha fet en aquesta finca apunten que si les superfícies agràries i de pastura de Catalunya fessin la transició cap a aquest model, es compensarien completament les emissions anuals de CO2 del sector agrícola català.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut