L'agenda del judici: una setmana amb el comissari Ferran López i 40 policies de l'1-O

La vuitena setmana del judici del procés arriba amb la declaració del cap dels Mossos durant el 155 i els testimonis de policies i guàrdies civils que van actuar l'1-O

Felip GordilloActualitzat

El judici del procés ha entrat en una estabilitat que es va iniciar en les últimes jornades: policies i més policies. El mes d'abril s'estrena amb 40 membres de les Forces i Cossos de Seguretat: mossos, guàrdies civils, policies nacionals i, fins i tot, policies locals. El plat fort serà dimecres, amb la declaració de Ferran López, el cap dels Mossos d'Esquadra durant el 155, aprovat al Senat pel PP, PSOE i Ciutadans.

El Tribunal Suprem ha fet ja públic el seu calendari per a tot el mes d'abril, que inclou les declaracions d'uns 165 policies. Aquesta setmana es podrà fer un recorregut per la geografia catalana amb alguns dels punts que van viure les càrregues més dures de l'1 d'octubre com Sant Carles de la Ràpita, Dosrius o Sant Joan de Vilatorrada.

 

Dimarts: escarnis i cartells de Badalona

Dilluns no hi haurà sessió del judici. Dimarts declararan deu testimonis. La jornada començarà amb el cap de la Brigada Provincial d'Informació i de la Brigada Provincial de la Policia Judicial de la Policia Nacional durant l'1 d'octubre. Estan citats per les tres acusacions, però també per les defenses de Quim Forn, Oriol Junqueras i Raül Romeva.

També declararà l'inspector que va analitzar les imatges gravades per les càmeres de la Policia Nacional durant l'1-O. Es parlarà de vídeos, tot i que el més probable és que el jutge Marchena torni a aturar l'exhibició de vídeos durant la declaració del testimoni. 

Tancaran el matí dos agents de la Guàrdia Urbana de Badalona per l'incident amb els cartells de l'1 d'octubre.


A la tarda, continuaran les declaracions sobre els escarnis i insults a la Guàrdia Civil a la caserna de Sant Andreu de la Barca i a Lleida. Una via que ja es va obrir la setmana passada i aquest dimarts inclou el testimoni d'un mosso d'esquadra que hauria increpat agents de la Guàrdia Civil a la capital del Segrià.

 

Dimecres: López i Molinero

Dimecres a les deu del matí estan citats el comissaris Ferran López i Joan Carles Molinero per declarar al Tribunal Suprem. Són els dos comissaris que, juntament amb el major Trapero, formaven la prefectura dels Mossos d'Esquadra el dia del referèndum. 

Ferran López va ser l'home que va ser al capdavant dels Mossos durant el 155 i ara continua a la prefectura, si bé no és el cap del cos. L'han citat a declarar l'acusació popular del partit d'ultradreta Vox i també les defenses de Jordi Cuixart i Joaquim Forn.

 

Ferran López al costat del major Josep Lluís Trapero

 

Mitja hora més tard, tot i que la previsió horària no se sol complir, està citat el comissari Joan Carles Molinero. Entre els temes que podran respondre, hi ha el desplegament que va fer el cos dels Mossos el dia del referèndum i la petició de suport a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van fer a les nou del matí del dia 1 d'octubre.
 

Interactiu relacionat: El mapa de la memòria audiovisual de l'1-O
 

A partir de les 11, està previst que comencin a declarar policies que van actuar l'1 d'octubre, tots ells citats a declarar per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Començarà un agent ferit en l'operatiu a l'escola Joventut de Callús, al Bages, on es van enregistrar aquestes imatges:

El calendari preveu que el matí el tancaran cinc agents ferits al CEIP El Pi Gros de Sant Cebrià de Vallalta, al Maresme. L'actuació policial a Sant Cebrià va deixar imatges com aquestes:

A la tarda, els interrogatoris se centraran en agents que van actuar al casal de la gent gran de Sant Iscle de Vallalta, al Maresme, on es van amagar les urnes i es va rebre la policia simulant una partida de domino, però on hi va haver càrregues com aquesta:

També declararà el cap de l'operatiu a l'Escola Sant Miquel de Castellgalí i a l'Ajuntament de Fonollosa, al Bages. A Fonollosa, una petita població de 1.400 habitants, una setantena d'agents de la Guàrdia Civil van irrompre amb força a l'ajuntament per endur-se'n les urnes:

Els dos últims testimonis seran els agents que van inspeccionar els vehicles de la Guàrdia Civil fets malbé en la concentració del 20S davant la Conselleria d'Economia. Abans, però, declararà el cap de l'operatiu al Centre d'Atenció Primària de Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat:

Dijous: 15 agents de l'1-O

Dijous desfilaran pel Suprem setze agents de la Guàrdia Civil i continuarà el repàs pels pobles on hi va haver actuacions policials per l'1-O. 

En total, declararan vuit agents que van actuar al Casal de les Cotxeres i a l'Escola Castell de Dosrius. En aquest petit poble del Maresme es van veure imatges dures, amb una càrrega que va acabar amb nou ferits. Aquest és un resum de com es va viure l'1-O a Dosrius i Canyamars:

També declararan dos agents ferits en l'operatiu a l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, un d'ells el que va caure per una cadira llançada des a l'interior del centre. Hi va haver un detingut per aquesta acció.

Així va ser l'actuació policial a l'IES Quercus:

Els testimonis dels guàrdies civils arriben també des de Castellbisbal, Sant Martí Sesgueioles, Sant Esteve Sesrovires i Sant Carles de la Ràpita, que també va ser un dels punts calents de l'1 d'octubre amb més de 40 ferits:

De Sant Carles de la Ràpita, també són les imatges distribuïdes pel Ministeri de l'Interior el mateix 1 d'octubre per argumentar que els agents van utilitzar la violència per respondre agressions:

A Sant Martí Sesgueioles, hi ha imatges de les càmeres que portaven els agents i que mostren el grau de violència que van fer servir. És on un se sent un dels policies afirmant: "Si no se n'ha anat amb la costella trencada, poc l'hi ha faltat".

ARXIVAT A:
Judici procésMossos d'EsquadraGuàrdia Civil
Anar al contingut