L'advocat europeu avisa: la normativa laboral discrimina les empleades de la llar

Considera discriminatori que la llei no contempli prestacions d'atur per a aquests treballadors, tenint en compte que el 95% són dones

Actualitzat

L'advocat general de la Unió Europea considera discriminatòria la normativa laboral espanyola per deixar sense prestacions d'atur els empleats de la llar.

Maciej Szpunar ho considera discriminatori, tenint en compte que el 95% són dones. La seva opinió no és vinculant, però sí que pot condicionar el criteri Tribunal de Justícia de la UE, que ha d'enllestir la sentència en els pròxims mesos.

El cas ha arribat a Luxemburg per una consulta d'un jutjat de Vigo respecte al cas d'una treballadora de la llar afiliada al sistema especial des de gener del 2011. El novembre del 2019, aquesta treballadora va presentar davant la Tresoreria de la Seguretat Social la sol·licitud per cotitzar per l'atur, i rebre, quan toqués, la corresponent prestació.

La Seguretat Social va denegar la petició, perquè la norma espanyola exclou expressament aquesta possibilitat. El jutge espanyol que va analitzar el cas ja va fer constar que la majoria de les afectades per aquesta exclusió són dones, i que això podria xocar amb la directiva europea que protegeix la igualtat en matèria de Seguretat Social. En cas que fos així, seria un discriminació prohibida per la directiva.

L'advocat europeu insisteix que els estats membres de la UE han de respectar el principi de no discriminació, i que la normativa espanyola crea un desavantatge per a les empleades de la llar. Per tant, la recomanació de l'advocat Szpunar al Tribunal de la UE és que faci constar a la sentència que una normativa d'un estat membre que exclou col·lectius majoritàriament femenins va en contra de la directiva europea.

ARXIVAT A:
Bretxa salarialDrets laborals
Anar al contingut