Kate Wilson ha guanyat una batalla legal de deu anys
Kate Wilson ha guanyat una batalla legal de deu anys (Police Spies Out of Lives)

L'activista enganyada per un exnòvio espia guanya el judici contra la policia

El cas de l'agent infiltrat, que també va actuar a Catalunya, obre el debat al Regne Unit sobre el sexisme de la policia i la vigilància dels moviments socials

Elisenda Rovira OlivéActualitzat

Corria l'any 2003 quan la infermera i activista ecologista britànica Kate Wilson va participar en una mobilització contra una cimera del G8. Allà va conèixer un home, Mark Stone, que acabaria sent la seva parella durant dos anys. Al cap del temps va descobrir, però, que "ell no havia existit mai".

El 2010, Wilson es va assabentar que, en realitat, Stone era un espia de la policia, casat i pare de família, que es deia Mark Kennedy. L'home s'havia infiltrat durant set anys entre l'activisme. Wilson, que li va servir de porta d'entrada a un centre social de Nottingham on es reunien diferents col·lectius, relatava el cas aquí:

 

Durant la seva tasca com a espia, Kennedy va tenir relacions sexuals amb almenys deu dones més. Amb una d'elles hi va viure sis anys. Va ser aquesta qui va acabar trobant el seu passaport real i va destapar el cas.

I no només al Regne Unit: Mark Kennedy va actuar també a Catalunya durant uns mesos de l'any 2006 i en una xerrada a Reus va iniciar una relació sentimental amb una activista de la ciutat, segons va explicar la Directa. Va visitar espais de moviments socials de Barcelona i també va participar en xerrades a València, Múrcia i Madrid, segons la informació recollida al portal PowerBase.info. Actuava sota el comandament d'un organisme que coordina l'activitat dels agents d'incògnita en diferents estats europeus.

Aquest dijous, un tribunal independent britànic ha dictaminat que la policia va "vulnerar els drets fonamentals" de l'activista britànica Kate Wilson i la va "discriminar de manera sexista". La decisió, presa per un organisme que observa el compliment de la Carta Europea de Drets Humans, posa de relleu el sexisme de la policia, però també els abusos contra l'activisme i els moviments socials.

Ella ha rebut el veredicte amb sorpresa i satisfacció:

 

Es tracta d'una victòria sense precedents sobre la controvertida pràctica de l'espionatge policial, que ha afectat moltes dones al Regne Unit durant dècades i que arriba després d'una lluita als tribunals i també als carrers.


Deu anys de batalla legal

Quan Kate Wilson va assabentar-se de la identitat real de la seva exparella, va iniciar una batalla legal que ha durat deu anys. A èpoques s'ha hagut de representar a ella mateixa perquè no es podia permetre pagar una advocada. Però no ha estat sola.

Alison, Bea, Helen o Naomi són altres dones que han estat enganyades per agents de policia amb qui van tenir relacions sexuals. El primer cas conegut va sortir el 2011 i des de llavors la qüestió ha protagonitzat diversos escàndols als mitjans de comunicació.

L'associació "Police Spies Out of Lives" ("Policies Espies, Fora de les Nostres Vides) lluita pels seus drets amb campanyes als llocs més cèntrics de Londres:

 

Segons els mitjans britànics, almenys 139 policies s'han infiltrat en més de 1.000 grups des del 1968, principalment d'esquerres però també d'extrema dreta, com ara sindicats, organitzacions ecologistes, associacions antiracistes, pacifistes o feministes.

 

D'un "cas excepcional" a la fiscalització del cos

La missió de l'espia Keneddy era aconseguir informació sobre desordres públics que comportaven accions criminals, però "inevitablement també va recopilar informació sobre protestes públiques legítimes i dins de la llei", segons el veredicte.

El tribunal, especialitzat en jutjar organismes públics, diu que la infiltració "no es podia justificar com a necessària en una societat democràtica".

 

Els jutges també acusen els comandaments policials a càrrec de l'agent encobert d'haver optat per "no fer preguntes" o per "tancar els ulls" a la qüestió.

Wilson, satisfeta de la victòria, ha destacat la importància de la decisió per fiscalitzar la policia:

"Hem d'abordar la misogínia i el sexisme institucional de la policia i replantejar els poders que se li atorguen per vigilar l'activisme social"

El cas ha posat al debat públic britànic la necessitat de fiscalitzar l'acció de la policia en una qüestió que va més enllà de "casos puntuals", com destaca la Xarxa per a la Monitorització de la Policia:

 

La Policia Metropolitana de Londres ha reconegut en un comunicat "que la relació constituïa un abús de poder policial i que infringia els drets humans de la senyora Wilson". El cos ja havia demanat perdó a diverses dones el 2015, compensant-les econòmicament.

Segons la policia, les relacions sexuals amb "objectius" ja no estan permeses i són cosa del passat. La infiltració d'agents es basa ara en "un codi ètic clar i un marc legislatiu".

ARXIVAT A:
PolicialMasclisme Drets humansRegne Unit
Anar al contingut