Els pastissers asseguren que les mones d'aquest any encara no veuran repercutit en el preu l'increment del cost del cacau (ACN/Gemma Sánchez)

La xocolata, nou producte de luxe: com afecta les mones el preu rècord del cacau

Els productors de xocolata estan optant per apujar preus o bé abaixar el percentatge de cacau de les rajoles

RedaccióActualitzat

El preu del cacau arriba a màxims històrics. La tona de cacau es cotitza a 10.080 dòlars per entregues al maig als mercats internacionals. 

El cost d'aquesta matèria primera que es fa servir en moltes preparacions i que és ingredient principal i indiscutible de les mones de Pasqua s'ha gairebé triplicat l'últim any i es preveu que s'encareixi un 129% aquest 2024, segons la premsa especialitzada.

Segons Kathleen Brooks, una analista de mercats financers de Londres, ara "una tona de cacau és més cara que una tona de coure".


Mones més cares?

El gremi de Pastissers de Barcelona confia a vendre 800.000 mones artesanes aquest Dilluns de Pasqua a tot Catalunya. Malgrat l'increment del cost del cacau, segons el gremi, no es repercutirà l'augment en el preu final de les mones aquest any. L'encariment del cacau als mercats internacionals no ha afectat en excés el preu de la xocolata que fan servir a les figuretes perquè van comprar el cacau molt abans. 

On sí que ha arribat aquesta escalada de preus de la xocolata als mercats internacionals és a les prestatgeries dels supermercats. De fet, en l'últim any, la xocolata i els productes de confiteria s'han encarit un 10% respecte al darrer any, un increment molt per sobre de la inflació general, que no ha superat el 3%.

Els preus de la rajola de xocolata han pujat un 10% el 2023, però es preveu que s'encareixin més aquest any i el vinent (Unsplash)

Els productors de xocolata estan optant per apujar preus o bé abaixar el percentatge de cacau de les rajoles i substituir-ho per llet, mantega o altres productes que no s'han encarit tant. 

El fabricant suís Lindt & Sprüngli ha apujat els preus un 10% en 2023 i adverteixen que ho continuaran fent el 2024 i 2025.

El preu de la rajola de xocolata s'ha incrementat, però ho farà encara més al llarg d'aquest any. En general, es triga entre 6 i 12 mesos a repercutir la pujada de la matèria primera en el producte final. 

Segons Kathleen Brooks, la xocolata és ja "un nou producte de luxe".

 

Per què ha pujat tant el cacau?

Hi ha tres factors que han provocat una disminució de les collites a l'Àfrica Occidental, la principal regió productora de cacau i, per tant, un increment del preu a escala mundial: el fenomen del Niño, la guerra d'Ucraïna i l'envelliment de les plantacions als països productors.

L'efecte del Niño: aquest fenomen meteorològic ha provocat fortes pluges, que han creat el caldo de cultiu ideal per propagar malalties en les plantes. Combinat amb les altes temperatures que s'han registrat a països com Ghana o la Costa d'Ivori s'han donat condicions molt dolentes per a les collites de cacau.

També hi ha afectat la guerra d'Ucraïna, perquè el preu del gas s'ha apujat i això fa que els fertilitzants que són amb base de gas siguin més cars. Es van servir menys fertilitzants i la collita és més pobra.

I encara un tercer factor, l'envelliment de les plantacions de Ghana i la Costa d'Ivori, els principals productors de grans de cacau. Dos països que representen el 70% de la producció mundial i amb arbres cada cop menys fructífers i on fan falta fortes inversions per revertir la tendència.

Ghana i la Costa d'Ivori, els principals productors de grans de cacau, veuen com les collites són cada any menys copioses (Unsplash)

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut