L'abús de l'alcohol en jornades de futbol agreuja la violència masclista a Anglaterra

Un estudi de tres economistes, entre els quals hi ha la catalana Neus Torres Blas, mostra que la violència masclista a la llar no es deu a una reacció emocional pel resultat del partit

Xavier DuranActualitzat

La violència masclista dins de la llar augmenta unes hores després d'un partit de futbol, i un dels factors que ho incrementa és el consum d'alcohol, independentment de quin hagi estat el resultat.

Així ho conclou un estudi fet al comtat de Gran Manchester, que inclou aquesta ciutat del nord-oest d'Anglaterra i els seus voltants i on viuen vora tres milions de persones. Els autors són Ria Ivandić, Tom Kirchmaier i Neus Torres Blas, del Center for Economic Performance i s'ha publicat a la web d'aquesta entitat que pertany al Laboratori de Recerca de la London School of Economics.

L'estudi es basa en dades recollides al Gran Manchester, entre abril del 2012 i juny del 2019 es van registrar en aquella àrea 523.546 abusos masclistes a la llar, el 7,23% de tots els incidents violents.

Els investigadors van poder utilitzar dades que indicaven el grup ètnic, l'edat i el gènere de l'agressor i de la víctima i informació sobre el nivell de risc de l'incident, si l'agressor estava sota la influència de l'alcohol o de drogues i si va ser arrestat per la violència masclista o per una altra raó.

Els resultats indiquen que el nombre d'agressions d'aquest tipus disminuïa un 5% durant el partit, però augmentava després i les denúncies arribaven a un pic entre deu i dotze hores després que acabés el joc. Globalment, els dies de partit es produïa un augment net d'agressions a la llar.

Els tres autors no ho atribueixen a l'esdeveniment esportiu en si, sinó al consum d'alcohol que l'acompanya.


El resultat del partit no influeix

Per comprovar-ho, van tenir en compte que la majoria d'agressions a la llar, concretament el 68%, no estan influenciades per l'alcohol. Però en el període estudiat, una tercera part dels agressors estaven sota els efectes de begudes alcohòliques en el moment de l'atac.

Pel que fa a les agressions sense influència de l'alcohol, el fet que aquell dia hi hagués hagut partit de futbol no produïa variacions. Per això, conclouen que després del joc, les agressions estan provocades bàsicament per l'alcohol.

Alguns estudis, citats pels autors, assenyalen la influència del resultat del partit. Així, durant la Copa del Món del 2010, quan Anglaterra guanyava, es produïa un augment del 27,7% de violència masclista al Gran Londres. I si perdia, l'increment era superior, del 33,9%. Un altre estudi observava resultats semblants al Lancashire.

Neus Torres Blas, que va estudiar Dret i Economia a la Universitat Pompeu Fabra i després va fer el màster d'Economia a la London School of Economics, explica al 324.cat que la causa principal és l'alcohol:

"Els estudis sobre la diferència entre guanyar i perdre quan juga Anglaterra són correlacionals i estudien partits puntuals amb un gran component emocional com són la Copa del Món o l'Eurocopa. Perdre un partit que pensaves que es guanyaria pot causar un impacte emocional negatiu que pot portar més agressivitat, però això depèn de molts altres factors com la importància del partit (la Lliga, l'equip, etc.) així que és molt difícil documentar l'efecte causal concret; nosaltres no trobem proves concloents de la seva existència."

I afegeix que, en canvi, "si l'equip guanya la presència de l'alcohol a causa de la celebració és molt més probable i el seu efecte és molt més gran i segur que el component emocional, i això és el que trobem a les nostres dades".

Per als autors, el fet que la violència només augmenti a partir de quatre hores d'acabat el partit indica que no es deu a la reacció emocional a curt termini, sinó als efectes a mitjà termini de l'alcohol. No han trobat cap relació entre resultats dels partits, siguin inesperats o no, i la violència masclista.

Neus Torres Blas afegeix que els resultats es poden fer extensius a tot el Regne Unit:

"La cultura de l'alcohol i la festa entorn del futbol és comuna a la resta del país. A més, la nostra mostra prové de la segona ciutat més gran del Regne Unit, com és l'àrea metropolitana de Greater Manchester, així que els resultats podrien ser extrapolables a la resta del país."

 


Més agressions si es juga a la tarda

Un factor que sí que influeix és l'horari dels partits. Així, han vist que hi ha més agressions quan comencen a la tarda --fins a les set- que si es juguen al vespre. De fet, en aquest segon cas no hi ha un augment significatiu de casos.

Això es deu, creuen, que l'horari de tarda dona més temps per al consum d'alcohol després del partit. En aquests casos, es produeix un augment significatiu de les agressions.

També caldria establir mesures per reduir el consum d'alcohol durant els partits i després. Assenyalen que, al Regne Unit, les begudes alcohòliques estan molt lligades al futbol en patrocinis i publicitat als estadis i a la televisió. Creuen que si es reduís aquesta publicitat també disminuiria el consum d‘alcohol i, per tant, els abusos domèstics. En els estadis de futbol està prohibit el consum d'alcohol, però la majoria beu als pubs o a casa.

El problema se sap des de fa temps, però la prevenció no és fàcil, com assenyala al 324.cat Neus Torres Blas:

"Les policies del Regne Unit ja fa temps que coneixen aquests increments en violència domèstica després de partits importants com la World Cup i planegen els seus recursos i patrulles en conseqüència, però el problema és que la violència de gènere passa en un entorn domèstic en la gran majoria així que és molt difícil de vigilar policialment."

A més, la policia, almenys la del Gran Manchester, augmenta les patrulles durant les hores al voltant del partit, però no durant les vuit a dotze hores posteriors, que és quan els autors han observat l'increment d'agressions.


Oferir refugi a dones amb por

Que el problema és important ho revela, per exemple, el tuit publicat diumenge, dia que es jugava la final de l'Eurocopa a Wembley, entre Anglaterra i Itàlia, per Kate Flood, membre de sindicats que defensen treballadors immigrants i precaris i promouen la cura dels seus fills.

Flood proposava que qualsevol dona de l'Est de Londres que se sentís amenaçada per violència masclista diumenge al vespre li enviés un missatge directe, perquè es buscarien espais on protegir-se juntament amb altres dones.

ARXIVAT A:
Violència masclistaRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut