Una dona camina amb una bicicleta per un carrer ple de restes d'un bombardeig, aquest dilluns a Txerníhiv (Europa Press)

La violació, arma de guerra a Ucraïna: acusen l'exèrcit rus de violar dones i nenes

Zelenski afirma que n'han comptabilitzat centenars de casos i els mitjans presents a Ucraïna estan publicant cada vegada més relats de víctimes de violació

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Una estratègia massa habitual en moltes guerres per debilitar l'enemic és la violació sistemàtica per part dels soldats invasors de les dones dels territoris que conquereixen, també a les guerres europees.

Va passar a la guerra de l'ex-Iugoslàvia, i tot indica que està passant ara mateix en l'"operació militar especial" engegada pel president de Rússia, Vladímir Putin, per envair Ucraïna.


Centenars de casos

Ho ha denunciat aquest dimarts el president d'aquest país, Volodímir Zelenski, que ha assegurat que ja n'han comptabilitzat centenars de casos:

"S'han registrat centenars de casos de violació, incloent-hi noies menors d'edat, nenes molt petites, i fins i tot un nadó, és espantós."


Arma de guerra

Un dia abans, aquest dilluns, la portaveu de l'ONG la Strada a Ucraïna, Katerina Txerepakha, va assegurar davant del Consell de Seguretat de l'ONU que l'exèrcit rus està fent servir les violacions com a "arma de guerra":

"Sabem que molts d'aquests casos difícilment, potser mai, es coneixeran. Perquè moltes ja han estat assassinades pels invasors russos. Però sabem i veiem i volem que escoltin les nostres veus, que la violència de les violacions és una arma de guerra utilitzada pels invasors russos a Ucraïna."

La Strada és una organització creada el 2004 per lluitar contra el tràfic de persones, té la seu a Amsterdam i actua a països com Ucraïna, Polònia, Bielorússia, Bulgària i Macedònia.


L'ONU reclama una investigació independent

A la reunió al Consell de Seguretat de l'ONU també va parlar Sima Bahous, directora de l'agència Dones de l'ONU, que va reclamar una investigació independent:

"Sentim parlar cada vegada més de violacions i violència sexual, aquestes denúncies s'han d'investigar de manera independent per garantir la justícia i la responsabilitat."

Bahous va afirmar que els desplaçaments de població, la presència "massiva" de soldats i "mercenaris" i "la brutalitat" d'aquests contra els civils ucraïnesos han fet aixecar "totes les banderes vermelles":

Històries individuals

I mentrestant es van documentant històries individuals de dones que expliquen que les han violat soldats russos, i també de dones assassinades després d'haver estat violades.

És el que relata un reportatge del diari nord-americà The New York Times a Butxa basat en testimonis directes: per exemple, al pati d'una casa van trobar el cos d'una dona al costat de condons usats.

I aquest dimarts la britànica BBC va publicar un reportatge amb l'entrevista a una dona d'un poble a uns 70 quilòmetres a l'oest de Kíiv que explica que la va violar un soldat i que van matar el seu marit quan va intentar defensar-la.

El reportatge relata altres casos al mateix poble i en pobles pròxims, d'una altra dona violada i assassinada, i d'una parella jove amb un fill que en van matar el marit i van violar repetidament la dona.

Un dona contempla una fossa amb un centenar de cossos, la setmana passada a Butxa (EFE)

Cas col·lectiu denunciat a Butxa

Aquest reportatge recull un cas explicat per Liudmila Denisova, defensora dels drets humans d'Ucraïna: assegura que soldats russos van segrestar a Butxa un grup de 25 noies d'entre 14 i 24 anys.

Les haurien tancat en una casa i allà les haurien violat sistemàticament durant setmanes. Denisova afirma que ara 9 d'aquestes noies estarien embarassades:

"Els soldats russos els van dir que les violarien fins que no volguessin tenir relacions sexuals amb cap altre home, per evitar que tinguessin nens ucraïnesos."

És d'hora encara per saber l'abast de l'ús d'aquesta "arma de guerra" masclista en la invasió russa d'Ucraïna, però de moment ja hi ha força indicis del que està passant.

En tot cas, la violació, sigui sistemàtica o no, és evidentment una vulneració flagrant dels convenis de Ginebra, que protegeixen jurídicament les vides i la dignitat de la població civil en temps de guerra, i també les dels militars.

 

La mà d'una dona morta, assassinada i abandonada en un carrer de Butxa (Reuters/Zohra Bensemra)
ARXIVAT A:
Violència masclistaUcraïnaRússiaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut