Barcelona

La UGT denuncia el "calvari" que suposen les festes de Nadal per als treballadors del comerç

S'acosta la campanya comercial de Nadal i el sindicat UGT s'ha començat a moure perquè no sigui una marató inhumana per a botiguers i dependents. El sindicat exigeix que es compleixin els dos dies de descans setmanal que marca la llei i que es controlin les hores extres perquè les jornades poden ser inacabables durant les festes. Segons els càlculs de l'entitat, més de 300.000 assalariats faran 25 hores extres aquests dies, normalment obligatòries i que no sempre recuperaran. Les dades surten d'un sondeig als principals centres comercials de la demarcació de Barcelona.

Actualitzat
La marató que representen les festes de Nadal per al sector del comerç queda plasmada al calendari. Aquest any, les botigues i grans superfícies obriran cada dia del 10 al 24 de desembre, un cop acordat que puguin vendre el 6, 8 16 i 23 del mes que ve.

El sondeig de la UGT recull que l'any passat, durant el període nadalenc, els treballadors d'El Corte Inglés van fer una mitjana de 60 hores extra. Els van seguir els de Dia, amb 49; Lidl, amb 32; Opencor, amb 20, Eroski i Caprabo, amb 16, i Condis, amb 15.

El sindicat assegura que, tot i que la contractació de personal al desembre puja entre un 20 i un 25%, continua sent insuficient per absorbir l'increment de feina. "Ni les mares treballadores amb reducció de jornada s'escapen de l'allargament", destaquen des de la UGT, que recorda que al sector del comerç gairebé set de cada deu treballadors són dones.

Segons el sindicat, el personal es veu obligat a fer hores extra i sovint es vulnera el dret de descansar dos dies a la setmana, consagrat per llei. Tot plegat deriva, a banda de les dificultats per conciliar vida laboral i familiar, en un increment de l'absentisme laboral, que a Catalunya se situa al voltant del 6%.

La UGT ha demanat a la Generalitat "mà dura" i que s'impliqui en el compliment dels drets laborals dels treballadors.
Anar al contingut