Aquest dilluns hi ha hagut un nou alliberament d'ostatges (Reuters/Hamas)

La treva a la Franja de Gaza es prorroga dos dies més

Israel ha alliberat aquest dilluns 33 palestins, mentre que Hamas ha alliberat 11 israelians

Redacció/AgènciesActualitzat

L'alto el foc que hi ha en marxa a la Franja de Gaza i que expirava aquest dilluns s'ha prorrogat dos dies més, tal com ha informat el Ministeri d'Afers Exteriors de Qatar.

"S'ha arribat a un acord per estendre la treva humanitària durant dos dies addicionals a la Franja de Gaza", ha explicat un portaveu del ministeri d'Afers Exteriors en una publicació a la plataforma de xarxes socials X.

Per la seva banda, Hamas també ha confirmat que ha acordat amb Qatar i Egipte una pròrroga de dos dies de la treva amb Israel amb les mateixes condicions que l'alto el foc anterior de quatre dies.

Israel ha alliberat aquest dilluns 33 palestins, tres dones i trenta menors, mentre que Hamas ha alliberat 11 israelians, nou nens i dues dones.


Des de divendres sense bombes

La interrupció de les hostilitats, iniciada divendres passat, ha permès alliberar una cinquantena d'ostatges de Hamas a canvi de la posada en llibertat de més d'un centenar de palestins detinguts per Tel-Aviv. En quatre dies de treva, Hamas ja ha alliberat 50 israelians i 22 estrangers i Israel, 150 palestins. 

Alhora, la pausa ha facilitat l'arribada d'ajuda humanitària per a la població civil de la Franja. Aquest diumenge l'intercanvi es va fer complint amb el timing acordat, després de la tensió de dissabte, quan la treva va penjar d'un fil.

Diumenge l'intercanvi es va fer complint amb el timing acordat (Reuters/Alexander Ermochenko)

L'acord de l'alto el foc que Israel i Hamas van subscriure la setmana passada preveia l'alliberament de 50 ostatges a canvi de 150 presoners palestins. 

En les últimes hores, Hamas s'havia mostrat favorable a allargar la treva dos o quatre dies més a canvi de la llibertat de més presos palestins. D'altra banda, Israel havia dit que per cada 10 ostatges que s'afegissin a la llista ja acordada s'avindria a allargar un dia la treva.
 

Pressió dels EUA

Les dues bandes han acordat allargar la treva, però és cert que una part ho ha fet amb més convenciment que l'altra. 

A Israel l'empeny, sobretot, la pressió dels seus ciutadans perquè el govern prioritzi l'alliberament dels ostatges.

L'influeixen, també, els missatges de moderació que li arriben des d'Occident, especialment des dels Estats Units.

Ha estat el mateix president Biden qui ha anat marcant el pas a Netanyahu, insistint que és factible matenir l'alto el foc temporal.

Tot i això, Israel tem que aquests dies addicionals perjudiquin el seu objectiu prioritari promès de forma reiterada, i que és destruir Hamas.

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaIsrael envaeix Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut