Tercer intercanvi Hamas-Israel, mentre Netanyahu visita Gaza i Biden demana allargar la treva

Benjamin Netanyahu ha anat aquest diumenge a la Franja de Gaza, on s'ha reunit amb les tropes israelianes i ha visitat túnels de Hamas

RedaccióActualitzat

En el tercer dia de l'alto el foc a la Franja de Gaza, l'intercanvi d'ostatges israelians i presoners palestins s'ha fet aquest diumenge segons el timing acordat. Després de la tensió viscuda aquest dissabte, quan la treva va penjar d'un fil, han començat a sentir-se veus que demanen que la treva s'allargui més enllà de dilluns. 

L'acord de l'alto el foc que Israel i Hamas van subscriure la setmana passada preveia l'alliberament de 50 ostatges a canvi de 150 presoners palestins. 

Hamas s'ha mostrat favorable a allargar la treva actual dos o quatre dies més a canvi de la llibertat de més presos palestins. D'altra banda, Israel havia dit que per cada 10 ostatges que s'afegeixin a la llista ja acordada s'avindria a allargar un dia la treva.

Aquest diumenge, a diferència de dissabte, l'intercanvi d'ostatges no ha perillat. S'han alliberat 14 ostatges israelians, dels quals 9 eren nens i nenes, i tres estrangers. 

A primera hora de la ta tarda, Hamas ha alliberat, en primer lloc, un ostatge amb doble nacionalitat russa i israeliana que estava segrestat des de l'atac el 7 d'octubre a les poblacions i quibuts propers a la frontera. Ho ha fet, segons han anunciat, "en resposta als esforços del president rus, Vladímir Putin". Segons els mitjans israelians, es tracta d'un alliberament no previst en la llista que s'havia facilitat aquest diumenge al matí. 

El tercer alliberament d'ostatges israelians no ha estat com els anteriors. Una part dels ostatges ha estat lliurat al Comitè Internacional de la Creu Roja, a pocs metres de les tropes invasores d'Israel, al nord, a la ciutat de Gaza. Hamas aquí ha aprofitat per escenificar el poder militar que encara conserva en la part més castigada de la Franja.

Hamas allibera 13 ostatges israelians, 3 tailandesos i un rus amb doble nacionalitat a canvi de 39 presoners palestins en el tercer dia de treva
Hamas allibera 13 ostatges israelians, 3 tailandesos i un rus amb doble nacionalitat a canvi de 39 presoners palestins en el tercer dia de treva (EFE/Haitham Imad )

Després que la Creu Roja ha rebut els 13 ostatges israelians i els 3 ostatges tailandesos que Hamas ha deixat anar aquesta tarda, Israel ha iniciat el protocol per alliberar els 39 presoners acordats. Tots els presos palestins alliberats avui són menors de 19 anys.

Com s'havia fet en els dies precedents, els autocars amb els presos han sortit de la presó israeliana d'Ofer, on els havia traslladat abans de l'alliberament.

Alliberada una ostatge de 4 anys

Entre ostatges de Hamas que ja estan en mans israelianes hi ha l'Abigail. Una nena que té ciutadania nord-americana i que en el moment del segrest tenia només 3 anys. Divendres va ser el seu aniversari, i el va passar en captivitat. 

El president nord-americà, Joe Biden, ha comparegut per confirmar l'alliberament de la petita que, ha dit, "ha patit un gran trauma" i ha hagut de viure situacions "impensables". Abans del segrest, la nena va veure com els milicians de Hamas mataven el seu pare al seu davant. 

 

Netanyahu saluda a un soldat de les tropes israelianes a Gaza
Netanyahu saluda un soldat de les tropes israelianes a Gaza (Reuters)

Netanyahu a Gaza

Coincidint amb el tercer dia de treva, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha entrat aquest diumenge en territori de la Franja de Gaza. Ha estat la primera vegada que Netanyahu ha trepitjat el territori palestí des que va començar la invasió israeliana de la Franja.

"Continuarem fins al final, fins a la victòria. Res ens aturarà i estem convençuts que tenim el poder, la força, la voluntat i la determinació per aconseguir tots els objectius de la guerra", ha dit Netanyahu des de Gaza.

El primer ministre d'Israel s'ha reunit amb les tropes israelianes desplegades a la zona i, segons el seu equip, ha visitat túnels de Hamas.

 

 

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut