Un fàrmac augmenta la supervivència en el tipus més freqüent de càncer de fetge
L'assaig s'ha fet a 92 centres de 20 països (IDIBAPS)

La supervivència en el càncer de fetge més freqüent augmenta amb un nou fàrmac

Es tracta del primer tractament efectiu en pacients en estadi avançat identificats amb un biomarcador

Xavier DuranActualitzat

Un estudi fet per un ampli equip internacional ha demostrat l'eficàcia d'un tractament específic en el tractament de segona línia del carcinoma hepatocel·lular, el tipus més freqüent de càncer de fetge. La recerca s'ha publicat a la revista "The Lancet Oncology".

El carcinoma hepatocel·lular (HCC) representa el 90% dels tumors primaris de fetge. És la tercera causa de mort per càncer al món i té una incidència de 800.000 nous casos l'any. Fins fa dos anys només tenia un tractament disponible: el sorafenib. Després, només tres altres fàrmacs han demostrat beneficis clínics en el tractament d'aquest tumor i tots estan associats a una toxicitat elevada.

L'objectiu d'aquest nou estudi publicat era demostrar l'eficàcia i la seguretat del tractament amb ramucirumab, un anticòs monoclonal que inhibeix de forma específica un receptor implicat en el procés de creació de nous vasos sanguinis del tumor, cosa que promou el seu creixement. Hi ha una proteïna, l'alfafetoproteïna, implicada en la major capacitat de vascularització del tumor.

Pacients de 20 països

Els investigadors van assajar el fàrmac en 292 pacients amb nivells elevats d'alfaferroproteïna en els quals el tractament amb sorafenib havia fallat. L'assaig es va fer a 92 centres mèdics de 20 països de quatre continents. Un dels autors és Josep M. Llovet, professor d'ICREA que dirigeix el grup d'Investigació Translacional en Oncologia hepàtica de l'IDIBAPS. També dirigeix el Liver Cancer Program a la Icahn School of Medicine de Mount Sinai, a Nova York.

Els resultats demostren que el tractament millora la supervivència amb un bon perfil de seguretat. És el primer estudi que selecciona pacients amb tumors avançats molt agressius i s'aconsegueix un augment de supervivència de fins a 8 mesos. Això significa que el ramucirumab és capaç de reduir un 31% la probabilitat de mort.

Pot semblar una millora modesta, però l'assaig s'ha fet amb els pacients amb pitjor pronòstic. Actualment s'explora la possibilitat de començar estudis combinant el ramucirumab i la immunoteràpia per incrementar l'efecte en estadis menys avançats.

Avançar cap a la medicina personalitzada

A més, escollir pacients amb un marcador concret -en aquest cas, l'alfafetoproteïna- també augmenta les possibilitats dels tractaments, com afirma el doctor Llovet:

"L'ús de biomarcadors per a la selecció de pacients permet avançar cap a tractaments de medicina personalitzada, millorant el benefici clínic i limitant l'exposició a la toxicitat d'altres agents que poden no ser tan efectius."

Aquest és el cinquè fàrmac efectiu en el tractament del carcinoma hepatocel·lular i el tercer en segona línia -que s'utilitza quan el tractament inicial no ha funcionat o ha deixat de fer-ho. Però és el primer que s'administra segons la presència d'un biomarcador concret.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut