La successora de Merkel renuncia per la crisi del pacte amb l'extrema dreta a Turíngia

Annegret Kramp-Karrenbauer anuncia que deixarà de presidir la CDU i que no es presentarà com a candidata a la cancelleria

RedaccióActualitzat

Crisi a la CDU d'Angela Merkel. Annegret Kramp-Karrenbauer, la successora de Merkel al capdavant del partit, ha anunciat que, abans de l'estiu, deixarà el càrrec i renunciarà a ser candidata a la cancelleria d'Alemanya. Ha afegit, però, que té intenció de continuar com a ministra de Defensa.

La decisió arriba uns dies després dels resultats de les eleccions a Turíngia, on un candidat liberal va sortir elegit amb els vots de la CDU i els de l'extrema dreta. Això va suposar una fractura del cordó sanitari. A Turíngia la CDU va votar en contra de les directrius de la direcció del partit, i així desautoritzava Kramp-Karrenbauer, que fa tot just un any que rellevava Merkel en la presidència de la Unió Cristianodemòcrata.

La responsable actual de la CDU té molts enemics dins del partit, començant per Friedrich Merz, amb qui es va disputar la presidència de la formació. Les divergències sobre la relació amb la dreta xenòfoba d'Alternativa per Alemanya (AFD) i amb l'esquerra postcomunista, Die Linke, haurien posat punt final al seu recorregut al capdavant dels conservadors alemanys.

Segons alguns mitjans, Annegret Kramp-Karrenbauer, anomenada popularment per les seves inicials AKK, ha dit davant la cúpula del partit que "hi ha una relació no resolta de part de la CDU amb l'AFD i l'esquerra", alhora que ha subratllat que està "totalment en contra" de qualsevol tipus de cooperació amb aquestes dues formacions.

 

La successora de Merkel renunciarà a la presidència del partit i a la cancelleria
Annegret Kramp-Karrenbauer deixarà de presidir la CDU a l'estiu (EFE/Filip Singer)
 



Possible canvi d'orientació de la CDU

Des de l'AFD ha estat ben vista la renúncia de Kramp-Karrenbauer. Tot al contrari per part de l'esquerra aglutinadora de postcomunistes i dissidents dels socialdemòcrates. Els seus responsables creuen que si Friedrich Merz assumeix ara el relleu de Merkel, la CDU s'aliarà aviat amb l'AFD. A les eleccions del partit, la presidenta actual va aconseguir el 51,8% davant del 48,2% de Merz.

Divendres passat, les pressions polítiques de Merkel van posar fi al nou govern de Turíngia, després que es trenqués el cordó sanitari als ultres d'Alternativa per a Alemanya. El partit de la cancellera, la Unió Cristianodemòcrata, i l'AFD van votar plegats a favor del candidat del Partit Liberal, Thomas Kemmerich. Però Kemmerich va decidir renunciar perquè va dir que no podia tenir majories per governar en el Parlament.

ARXIVAT A:
Angela MerkelAlemanyaExtrema dretaEleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut