La primera sessió del Bundestag alemany
La primera sessió del Bundestag alemany

L'estil d'Alternativa per Alemanya es deixa notar en la primera sessió del Bundestag

La resta de partits eviten que el partit xenòfob tingui un vicepresident

RedaccióActualitzat

Fins ara, el diputat més vell tenia l'honor d'encetar la legislatura en el Bundestag, el parlament federal alemany. Però hi hagut un canvi de reglament per evitar que aquest honor recaigués en Wolfgang von Gottfried, de 77 anys, membre del partit populista i xenòfob AFD (Alternativa per Alemanya).

El detall curiós és que, per fer-se la víctima, el partit d'extrema dreta ha fet referència al nazisme. El seu diputat Bernd Baumann ha dit això:

"Està clar que en 150 anys d'història parlamentària la norma del "president de més edat" no s'ha tocat. Hi va haver una excepció: el 1933, Hermann Göring la va trencar perquè volia marginar els seus rivals polítics".

Baumann ha afegit: "El poble ha decidit, una nova era comença per Alemanya". Alternativa per Alemanya ocuparà 92 escons, és a dir un 13% del Bundestag. Es tem el seu estil, basat en la provocació i la demagògia.

L'encarregat de fer-hi front serà el fins ara ministre de finances Wolfgang Schäuble. Ha estat escollit president de la Cambra Baixa amb 501 vots a favor i 173 en contra. En la seva primera intervenció, ja ha fet referència al respecte a les normes:

"La discussió política és necessària, però discussió segons les regles. I s'ha d'estar disposat a respectar les normes democràtiques".

També s'ha esquivat la norma no escrita que tots els grups parlamentaris tinguin un vicepresident de la cambra. Un dels sis grups, precisament l'AFD, s'ha quedat sense: la majoria ha rebutjat Albert Glaser, que havia qualificat l'islam "d'ideologia" no protegida per la llibertat religiosa.

L'ha ajudat amb un tuit la seva companya de lesgislatura Beatrix von Storch, neta d'un ministre de Hitler, qui ha afirmat:

"L'Islam vol regular no només les qüestions religioses, sinó la llei i la societat. No és un tema de llibertat religiosa".

 

 

Per acabar-ho d'adobar, un dels caps de fila de l'AFD en el Bundestag, Alexander Gauland, ha promès dur una cacera sobre Angela Merkel.

Aquest Bundestag, el de la 19a legislatura, té una altra peculiaritat: tindrà 709 diputats, gairebé 80 més que fins ara. Serà el més car de la història de la República Federal d'Alemanya i, probablement, el més difícil de maniobrar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut