"Cordó sanitari": com alguns països europeus aïllen els partits d'extrema dreta

Hi ha vuit països on l'extrema dreta governa o ajuda a governar i sis on ningú no hi vol pactar

Nicolás ValleActualitzat

El suport de Vox permetrà al PP i Cs governar Andalusia. D'aquesta manera, la formació d'extrema dreta tindrà presència i influència institucional a Espanya.

Es pot discutir o no si fins ara l'extrema dreta no tenia influència en la política espanyola. Però amb VOX Espanya entra en el club dels països europeus on els populismes de dreta reben el suport dels electors. Un club, per cert, gens exclusiu. Se li digui extrema dreta, ultradreta, o dreta radical, perquè no hi ha consens a l'hora d'anomenar aquests partits, està per tot Europa. Ara mateix, només Portugal, Irlanda i Luxemburg resisteixen aquest tsunami reaccionari.

A la resta, l'extrema dreta està, en alguns llocs, a l'oposició, en altres governant, en determinats països a les portes de governar i, de vegades, aïllada pel "cordó sanitari".

 


En blau, països amb "cordó sanitari". En groc, on governa o ajuda a governar. En verd, on no té representació parlamentària

 


Un concepte nascut a Bèlgica

El concepte cordó sanitari va néixer a Bèlgica. Va ser després de l'anomenat "diumenge negre", quan el partit ultraconservador i separatista flamenc Vlaams Blok va obtenir un èxit electoral sense precedents. Es van disparar les alarmes i es va decidir aïllar una formació que defensa la discriminació dels ciutadans en funció del lloc de naixement.

El cordó es manté intacte, com als Països Baixos. El Partit de la Llibertat de Geert Wilders va ser el primer a modernitzar l'extrema dreta i treure-li la seva pàtina rància. Això l'ha ajudat a ser la segona força del país. Però és igual: ningú vol governar al seu costat. L'extrema dreta tampoc no troba socis parlamentaris a Suècia i Eslovènia.

En canvi, hi ha vuit països on l'extrema dreta governa o ajuda a governar: Itàlia, Àustria, Hongria, Txèquia, Polònia, Dinamarca, Finlàndia i Letònia.
 

Aïllats a França i Alemanya

Però no ho pot fer a França, on hi ha el representant més veterà d'aquests moviments: el Front Nacional, avui anomenat Reagrupament Nacional. Fa trenta anys que no para de guanyar adeptes, però aquest èxit no ha fet més que incrementar el seu aïllament per part dels partits tradicionals de dreta o d'esquerra.

Fa dos anys, Marine Le Pen es va quedar a un pam d'entrar a l'Elisi, derrotada in "extremis" per Macron. El cas francès escenifica el que suposa el cordó per a molts electors, obligats a renunciar a la seva ideologia en favor del mal menor.

A Berlín, Alternativa per Alemanya ha entrat amb força amb 92 diputats. Un país que es creia vacunat per la història ara s'enfronta cada dia als seus fantasmes. Per això aquí el cordó és d'acer blindat. Al parlament, ningú pacta amb els reaccionaris i les ofertes de col·laboració puntual són rebutjades de manera automàtica.

La família ultra europea és heterogènia. Orban no és com Le Pen ni Abascal és com Salvini. Cada formació troba un encaix polític molt diferent a cada país. El cordó evita que arribin al poder però és incapaç d'aturar la difusió de les seves tesis. De fet, la gran victòria dels ultres es aconseguir, dia rere dia, que la resta de formacions es vagin escorant a la dreta.

ARXIVAT A:
Extrema dretaVox
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut