La sanitat post-Covid: les llistes d'espera s'arrossegaran fins al 2022

El sistema es prepara per si hi ha un rebrot de Covid que pugui coincidir amb la grip, a la tardor

Marta ArrufatActualitzat

Els centres sanitaris han estat dedicats dos mesos i mig pràcticament al 100% a atendre els pacients més greus de la Covid. I les conseqüències per al sistema sanitari encara s'estan acabant d'avaluar. La més directa i evident és el creixement de les llistes d'espera.

Salut reconeix que no es podran posar al dia fins al 2022, perquè s'ha de combinar amb el descans que necessiten els professionals que han estat a primera línia i amb la preparació per a un possible brot a la tardor.

 

Als quiròfans no paren. Han passat, d'un dia per l'altre, de treballar a primera línia de Covid a agafar una altra vegada el bisturí. Avancen tant com poden en les 70.000 intervencions que es van cancel·lar durant la pandèmia. Ho explica José Manuel Domínguez, coordinador quirúrgic de l'Hospital Vall d'Hebron:

"És molt probable que no podrem recuperar això. El que sí que tenim és el compromís d'ntentar recuperar al màxim tota la patologia greu i important, això sí que segur que podrem recuperar-ho. Però en la patologia més banal hi ha molta que s'haurà de demorar". 

"En aquest temps, el que no ens permetrem és deixar d'atendre tot allò que és greu i pot ser de risc vital, però el sistema s'està ressetejant, i hi haurà algunes incomoditats, que ho lamentarem molt, nosaltres els clínics, ningú voldria el que hem viscut i les conseqüències del que hem viscut ja, no?"

Calculen almenys dos anys per posar-se al dia en les intervencions previstes. Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut: 

"Segur que tot el 2020, segur que tot el 2021 i, probablement, una gran part del 2022, la forma en com produirem el servei, com atendre  els usuaris i tornar a atendre els usuaris. I poder tornar a una situació, la que teníem abans de la Covid, d'un control prou acceptable, en l'àmbit quirúrgic, del compliment dels temps compromesos amb la ciutadania." 

A dia d'avui, ningú no sap si hi haurà, o com serà, una segona onada de Covid-19. Però es preparen per al pitjor dels escenaris: que el virus torni amb força a la tardor i l'hivern, i que ho faci alhora que la grip.

 

Per això, als hospitals es demana al personal sanitari que faci les vacances abans de l'octubre. Mireia Puig, cap d'Urgències de l'Hospital Sant Pau:

"Els estem demanant que facin les vacances al mes de juliol, persones que normalment les feien al novembre, quan en aquest moment no poden ni llogar un viatge, ni poden decidir on van… I ho estan fent. Perquè saben que ara donar vacances al novembre hipoteca el servei."

Perquè el personal sanitari és el més imprescindible en cas de rebrot i els mateixos professionals que han atès la primera onada haurien d'estar operatius en el supòsit que n'hi hagi una segona. L'objectiu seria, ara sí, no deixar d'atendre tota la resta de patologies. Ho explica el  director del Servei Català de la Salut:

"L'únic que no podem imprimir en tres-D són els professionals: els professionals amb millor tecnologia poden atendre més, hem accelerat els nostres plans d'inversió en sistemes i tecnologia"

Els professionals asseguren que, davant una segona onada, "ja saben a què s'han d'enfrontar": 

"També és cert que ja ho hem viscut. Sabem a què ens enfrontem, com ens hem de transformar com a hospital. I llavors ja no és una novetat, perquè l'adaptació tan ràpida que hem hagut de fer. Una altra cosa és que, físicament, ens repercutirà molt més."

Es retiren els llits dels pavellons, però ara ja formaran part de la nova normalitat. Són part dels espais per on el sistema sanitari sap que pot créixer si ho torna a necessitar.
 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut