Barcelona

El funeral per les víctimes de Germanwings serà catòlic tot i les queixes

Les comunitats jueva, protestant i musulmana subscriuen un manifest per expressar que no els agrada el caire de la cerimònia catòlica i que l'acte hauria hagut de ser multiconfessional

RedaccióActualitzat

La Sagrada Família és l'escenari dels funerals d'Estat en memòria de les 150 víctimes de l'avió de Germanwings que es va estavellar als Alps francesos el 24 de març. Abans, els familiars seran rebuts al Parlament i aquells que vulguin es traslladaran plegats cap a la basílica.

La cerimònia, que començarà a les 6 de la tarda, està marcada per la polèmica perquè els governs català i espanyol preferien un acte amb una presència més equilibrada de confessions religioses. Però l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha optat per una cerimònia catòlica, amb breus intervencions, només al final, dels representants de les comunitats jueva, evangèlica i musulmana. En un manifest, personalitats d'aquestes confessions recorden que a França es va fer una cerimònia civil i també una altra de multiconfessional, i a Alemanya, un acte ecumènic.

La cerimònia, presidida per Martínez Sistach i amb l'assistència dels reis d'Espanya i els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas, s'oficiarà en català, castellà, francès, alemany i anglès, i l'evangeli serà proclamat en grec. Als voltants de la Sagrada Família s'ha limitat l'estacionament, es retiraran vehicles i es delimitarà el perímetre amb unes tanques. La presència d'autoritats polítiques suposa més seguretat i més efectius policials.

Repatriació en un màxim de tres setmanes

Aquest matí, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha admès que li "sap greu" que la cerimònia no sigui multiconfessional, tot i que ha valorat que compti amb representants de les comunitats evangèlica, jueva i musulmana. En declaracions a La Xarxa, Ortega també ha afirmat que els cossos de les víctimes de l'avió es podrien repatriar en "un parell, màxim tres setmanes". Ha elogiat la feina de les autoritats franceses, de qui ha dit que "ho estan gestionant amb molta diligència i rigor". "Sé que s'estan fent gestions perquè sigui el més aviat possible", ha afegit la vicepresidenta, que ha avisat que el treball és "complicat i lent."

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut