La Rotonda de Sant Gervasi, a Barcelona: 20 anys de litigis per la reforma de Núñez i Navarro

La plataforma veïnal reclama l'execució de la sentència que fa 5 anys va anul·lar la llicència d'obres i obligava a enderrocar part de la reforma de l'edifici modernista

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Bernat Rexach

Periodista de la secció de Societat de TV3

@bernatrexach
Actualitzat

El Tramvia Blau i La Rotonda són dos símbols de Sant Gervasi. Fins i tot confluïen al mateix lloc. Però el popular tramvia fa sis anys que està aparcat a les cotxeres i l'històric edifici modernista en porta gairebé vint immers en un litigi judicial interminable, iniciat quan una plataforma veïnal va portar als tribunals la reforma que en va fer el propietari, l'empresa immobiliària Núñez i Navarro.

Una reforma que va permetre que La Rotonda tornés a tenir vida, convertida en un modern complex d'oficines de 10.000 metres quadrats que funciona a ple rendiment. Però des de fa cinc anys té damunt seu una sentència judicial que va declarar nul·la la llicència d'obres per rehabilitar l'edifici i el planejament urbanístic que la sustentava.

Part de l'ampliació de l'edifici modernista que en va fer Núñez i Navarro (3Cat)

El jutge va considerar que vulnerava el Pla especial de patrimoni arquitectònic, històric i artístic de la ciutat.

Segons la sentència, la reforma no respectava la volumetria ni la forma de l'edifici original, que tenia un pati interior. I aixecava una sisena planta "que no té cobertura jurídica", entre altres qüestions. Per tot això, el magistrat instava a la "demolició" d'aquestes reformes.


Cinc anys de recursos a una sentència pendent d'executar

A partir d'aquí, s'han succeït els recursos, sobretot amb relació a com s'havia d'executar aquesta sentència.

Primer, una resolució judicial va considerar que les obres declarades il·legals trobaven després "cobertura" en una modificació del Pla general metropolità (PGM) del 2015. Però una altra sentència ho revocava, i subratllava que el procedent era "l'enderroc, no la legalització" del que al seu dia no es va fer bé. De fet, acabava dient que el que calia fer era fixar ja un termini d'inici i acabament de les obres de demolició.

Des de dalt s'aprecia l'alçària de la part afegida a l'edifici modernista que es va restaurar (3Cat)

Ara, l'últim recurs presentat per Núñez i Navarro, al Tribunal Suprem, no s'ha admès a tràmit. I l'associació en defensa de La Rotonda demana que s'executi la sentència d'una vegada per totes. La seva presidenta, Àngels García, considera que la culpa és de l'Ajuntament, que va donar el permís.

"Núñez i Navarro està fent la seva feina, que és anar presentant recursos per dilatar al màxim l'execució de la sentència. Però no tenim res contra aquesta empresa. Ells van presentar un projecte i l'Ajuntament els hi va aprovar."

La sentència, en efecte, no és contra Núñez i Navarro, sinó contra l'Ajuntament de Barcelona i la llicència que va atorgar al seu dia.

"Els vam avisar que allò era il·legal, que no es podia fer, que ho denunciaríem, però van decidir tirar pel dret. Ara n'han d'assumir les conseqüències", subratlla García.

I les conseqüències li poden sortir cares al consistori. Fa un any i mig, en un ple de districte, el llavors regidor de Sant Gervasi, Albert Batlle, ho admetia.

"Aquest és un planejament maleït, es va fer molt malament, i costarà molts diners per la llicència que es va atorgar al seu moment. Aquest embolic causarà un greu perjudici a l'Ajuntament."

Els mosaics de l'interior del templet emblemàtic de La Rotonda (3Cat)

Desacord en com s'ha d'executar la sentència

Ni l'Ajuntament ni Núñez i Navarro han volgut parlar davant les càmeres de TV3.

En un escrit, el govern municipal es limita a dir que treballa per "donar resposta" a una sentència judicial que fa temps que és ferma, però que no deixava clar com s'ha d'executar.

Segons l'associació, n'hi ha prou amb un projecte d'enderroc. Segons el consistori, cal fer un nou pla especial integral (PEI) perquè és un edifici catalogat. Per això va demanar a Núñez i Navarro que en redactés un, però va acabar suspenent-ne la tramitació "perquè no donava resposta a les prescripcions".

L'estiu passat, l'Ajuntament va donar un termini de tres mesos a l'empresa perquè en presentés un altre, però el promotor no va adjuntar cap més documentació.

Àngels Garcia lamenta que s'hagi arribat a aquesta situació. "Per nosaltres la solució hauria estat arribar a un acord que donés compliment a la sentència, però intentant salvar al màxim el que s'ha fet. Perquè ara l'edifici funciona, i funciona bé".

Postal antiga de La Rotonda, construïda el 1906 per la família Andreu (3Cat)

Funciona bé després d'haver viscut de tot. Perquè La Rotonda, o Torre Andreu, aixecada el 1906, és ara un edifici d'oficines, després d'haver estat diversos anys sense ús i en un estat lamentable. Abans havia estat des d'un gran hotel de luxe fins a un hospital de malalts terminals. Sempre, això sí, presidida per l'emblemàtica cúpula i el seu templet.

ARXIVAT A:
PatrimoniAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut