ERC i Junts miren de salvar la continuïtat del govern i es demanen celeritat mútua

Aragonès ha apostat per la continuïtat de la coalició amb Junts, que li ha entregat una proposta amb "concrecions, garanties i terminis" sobre el compliment de l'acord de govern

RedaccióActualitzat

La crisi del govern s'ha traslladat avui al Parlament. Fins divendres que ve no se sabrà si els consellers de Junts continuaran al consell executiu, però avui els socis han expressat la confiança mútua de seguir.

Primer, el president Aragonès, que ha començat amb una breu intervenció la segona sessió del debat de política general. S'ha compromès a fer tot el possible per la continuïtat de l'executiu. Alhora, ha demanat a Junts celeritat en la seva decisió de seguir o no dins de l'executiu.

"La meva prioritat és que el govern pugui continuar i continuar servint la ciutadania per respondre als reptes actuals", ha afirmat.

Pere Aragonès ha afegit que "es necessiten institucions 100% al servei de la ciutadania". "Determinats debats i dubtes no contribueixen a projectar que això sigui així", ha conclòs.

La resposta de Junts, que s'ha donat fins diumenge per negociar la continuïtat de la coalició --que alhora consultarà la militància el 6 i 7 d'octubre--, l'ha fet Albert Batet. El president del grup de Junts al Parlament ha informat al president que avui mateix li faran arribar "una proposta amb concrecions, garanties i terminis sobre l'acord de govern". La proposta ha arribar aquest mateix vespre.

També li ha dit que "som a temps arreglar-ho" i que "per nosaltres no quedarà."

Albert Batet ha pres la paraula en nom de Junts (ACN/Jordi Borràs)

Batet ha començat la intervenció fent referència a Jordi Puigneró, a qui ha volgut "mostrar tot el suport". Després, ha afirmat que entenen que "la societat estigui molesta" i ha dit que des del seu grup tenen "el compromís de treballar per complir l'encàrrec" que van rebre de la ciutadania a les eleccions", però sobretot "per complir el mandat del 52%" i "caminar cap a la independència".

"La millor manera de complir amb la democràcia és complir amb els acords", ha conclòs el president del grup de Junts.


Un lloc buit a la bancada del govern

El cessament del vicepresident Jordi Puigneró, que va ser la resposta d'Aragonès a la proposta de Junts de sotmetre a votació del Parlament la continuïtat d'Aragonès --la qüestió de confiança--, s'ha visibilitzat en la bancada del govern.

Ha estat Laura Vilagrà qui ha ocupat el lloc en què dimarts mateix s'asseia l'ara vicepresident. I ha quedat un lloc buit al costat del conseller Jaume Giró.

A la bancada del govern hi ha el lloc buit de Jordi Puigneró

Els comuns congelen les negociacions dels pressupostos

Al marge de Junts, tots els grups parlamentaris han respost al president. I, de fet, l'oposició --de forma unànime-- ha retret a Aragonès l'actual situació.

Entre les respostes, per part dels comuns, Jéssica Albiach ha advertit al president que el seu grup congela les negociacions per als pressupostos de l'any que ve "fins que tinguem un govern capaç de negociar".

"La pilota no és a la teulada de Junts ni a la dels comuns, és a la seva teulada", ha avisat Albiach.

Albiach ha anunciat que el seu grup suspèn les negociacions dels pressupostos (ACN/Jordi Borràs)

Per la seva banda, la CUP ha tornat a reclamar una qüestió de confiança al president: "La política que està seguint Aragonès no té res a veure amb el que es va comprometre", ha afirmat la diputada Laia Estrada.

Per part del PSC, Salvador Illa ha alertat Aragonès que "ha perdut o té molt malmesa la confiança" dels grups que el van investir president. "El seu govern és avui una nosa per al país", li ha recriminat.

També hi ha hagut crítiques a la situació del govern per part dels populars. "Prengui ja una decisió, no podem esperar una setmana", ha demanat Alejandro Fernández a Aragonès.

Per Vox, no està "a l'altura de les circumstàncies" i veu la crisi de govern com una lluita "fratricida". "Farem realitat la Catalunya postseparatista", ha avisat Ignacio Garriga.

Des de Ciutadans també alerten: "Som davant la implosió de l'independentisme". Segons ha dit Carlos Carrizosa, "és un projecte inviable, no l'aguanten ni vostès".

21 propostes en comú

El debat ha continuat amb el debat i la votació de les propostes que han presentat tots els grups.

Junts i Esquerra han presentat, en total, 21 propostes conjuntes sobre l'acció de l'executiu. Ara bé, en terreny d'estratègia independentista cadascú ha presentat les seves, i no n'hi hagut cap de conjunta. Tot i això, s'han votat uns les dels altres en relació a l'1 d'octubre, el dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió.

 

 

ARXIVAT A:
JxCatERCParlament de CatalunyaGeneralitat de CatalunyaDebat política generalCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut