Declaració institucional del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per anunciar la data i la pregunta del referèndum
Barcelona

Referèndum, l'1 d'octubre: "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?"

Puigdemont ha anunciat data i pregunta per al referèndum en una declaració institucional acompanyat de Junqueras, el govern i diputats independentistes

RedaccióActualitzat

El referèndum sobre la independència de Catalunya serà el diumenge 1 d'octubre d'aquest any i es convocarà amb la pregunta "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?".

La pregunta estarà formulada en els tres idiomes oficials: el català, el castellà i l'aranès a la Vall d'Aran. El president Puigdemont ha assegurat que el Govern "es compromet a aplicar" el resultat que donin les urnes.

Carles Puigdemont ho ha anunciat en una declaració institucional al costat del vicepresident, Oriol Junqueras, en una compareixença al Pati dels Tarongers després d'un Consell Executiu extraordinari al Palau de la Generalitat.

Puigdemont i Junqueras han sortit acompanyats pel govern, la presidenta del Parlament, alguns membres de la mesa i alguns diputats de JxSí i la CUP.

La pregunta confirma les expectatives i les hipòtesis dels últims dies, perquè inclou dos termes clau: "estat independent" i "república". Són dues de les peticions que feien el PDeCAT, per una banda, i Esquerra Republicana i la CUP, per l'altra.

 

Aquest divendres Puigdemont no ha signat cap document en referència al referèndum, amb la intenció d'evitar impugnacions del govern espanyol al Tribunal Constitucional.

En la seva declaració, Puigdemont ha justificat per què s'ha arribat fins al dia d'avui. El president ha assegurat que "venim d'una llarga i decebedora col·lecció de 'nos" a totes les propostes".

Puigdemont ha parlat de l'Estat com un "Estat incapaç de demostrar cap voluntat de respondre a un problema que és real" i ha afegit: "Ara tothom ja sap que la demanda catalana no és una qüestió de marc legal".

El vicepresident Junqueras ha qualifica l'Estat d'"ineficient, injust" i ha dit que "exerceix antidemocràticament les seves funcions".

 

♦ Llegeix íntegra la declaració institucional del president Puigdemont.

L'anunci solemne de la data i la pregunta ha estat envoltat d'una gran expectació mediàtica al Palau de la Generalitat, tal i com es pot veure en aquesta fotografia en 360 graus. Cliqueu en la imatge per navegar-hi (imatge d'Ignasi Pastori).

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut