El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo
Madrid

La Moncloa, sobre el referèndum: "Cada cop són menys, només els més radicals"

El govern espanyol dona perfil baix a la seva reacció i assegura que no actuarà fins que no hi hagi una convocatòria firmada

RedaccióActualitzat

Hores després de l'anunci de la data i pregunta del referèndum d'independència des del Palau de la Generalitat, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha comparegut en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, com cada divendres.

Ha estat, doncs, una reacció de perfil baix. El portaveu s'ha limitat a mantenir el discurs de sempre i ha assegurat que l'acte protagonitzat per Puigdemont és un intent de "dissimular" la seva "soledat i aïllament".

Segons el govern espanyol, "l'estratègia no porta enlloc", "cada cop són menys" i només queden "els més radicals". Per Íñigo Méndez de Vigo, el govern català acumula diversos fracassos:

"El fracàs de buscar nous aliats per al seu full de ruta, el fiasco del Pacte Nacional pel Referèndum, que s'ha dissolt, i el revés de la Comissió de Venècia, que ha exigit respecte a la Constitució i ha tancat definitivament la via internacional."

El portaveu de l'executiu espanyol també ha destacat les "creixents desavinences a Junts pel Sí", després de les dimissions arran de les actuacions judicials contra l'exconseller Germà Gordó, i ha tornat a llançar uns quants advertiments al president Puigdemont:

"La seva obligació de complir la llei, de protegir tots els ciutadans i de preservar la neutralitat dels funcionaris."

En aquest sentit, ha llançat un missatge de tranquil·litat als funcionaris i ha dit que els protegiran.

El govern espanyol no actuarà fins que no hi hagi un acord ferm i firmat

Méndez de Vigo ha recordat la resolució del Tribunal Constitucional i ha donat a entendre que per ara no actuarà, però que "qualsevol actuació que passi d'un anunci serà recorreguda" pel govern espanyol davant d'aquest tribunal.

El portaveu ha insistit que ells no posen condicions prèvies i que esperen una proposta de data per comparèixer al Congrés dels Diputats espanyol per parlar d'aquesta qüestió.

"S'ha de parlar, s'ha de parlar respectant la llei i hem estès una via de diàleg que ens agradaria que el govern català respectés."

Catalá: "Estudiarem la declaració de voluntat política"

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que els serveis jurídics de l'Estat i la Fiscalia General estudiaran l'anunci de referèndum d'independència fet aquest divendres pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per si es poguessin prendre mesures en contra, encara que ha admès que en principi només cal impugnar "normes jurídiques".

"Això ha estat una declaració de voluntat política que estudiarem, però no sembla que, en si mateixa, constitueixi cap infracció jurídica susceptible d'impugnació en aquest moment", ha dit.

Català ha reiterat que es "farà complir la legalitat", en declaracions als mitjans de comunicació prèvies a l'acte de clausura de les Jornades d'Organització i Tecnologia, afavorides per la Unió Progressista de Secretaris Judicials, a Conca.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut