La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"
El matí de Catalunya Ràdio

La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Actualitzat
El Marroc persisteix en el bloqueig informatiu, impedint a la premsa internacional arribar al Sàhara Occidental i sembrant les carreteres de controls policials amb l'objectiu que cap estranger posi un peu a Al-Aaiun.

Segons el govern marroquí, ara, a Al-Aaiun hi regna la calma, i segons el Front Polisario, hi continuen els aldarulls. Rabat parla de 8 víctimes mortals, tots membres de les forces de seguretat del Marroc; segons el Polisario, hi ha 20 activistes saharauis morts (entre els quals, un nen de set anys), 150 desapareguts i un centenar de ferits.

La política va tard i la diplomàcia, encara més. A Nova York ha acabat la reunió informal entre el Marroc i el Polisario sota la supervisió de l'ONU, i ara el Consell de Seguretat es planteja buscar una altra data per parlar específicament dels aldarulls d'Al-Aaiun.

Potser quan la trobi i es faci la reunió, del que es parlarà, més que d'un diagnòstic, és d'una autòpsia. Espanya també fa el paper de la trista figura, i la màxima gesta feta fins ara ha estat demanar que s'investiguin els fets i que hi entri la premsa.

El representant del Polisario a l'estat espanyol, Bucharaya Beyun, ha reclamat davant dels micròfons de Catalunya Ràdio que la ministra Trinidad Jiménez n'assumeixi responsabilitats. I no només les responsabilitats històriques: avui sabem que el govern espanyol ja estava informat de l'assalt al campament; el diari "El País" explica que el ministre d'Afers Estrangers marroquí va avisar Trinidad Jiménez dimecres passat, cinc dies abans de l'atac.

I mentre això passa, passa el temps. Un temps que a Al-Aaiun tal com passa fa mal. Més comerços saharauis saquejats, més agressions, encara més por. L'única llum que apareix a l'horitzó és la dels helicòpters marroquins quan tornen a posar-se'ls al damunt.

Passa el temps. A ells els queda l'horror. A nosaltres, la vergonya.