Alexi Vidal-Quadras, el maig passat, en un acte de campanya de Valents a Barcelona (ACN/Miquel Vera)

La policia investiga si l'Iran està al darrere de l'atac a Vidal-Quadras

El fundador de Vox i expresident del PP a Catalunya creu que li van disparar per la seva relació amb l'oposició iraniana

Redacció/AgènciesActualitzat

L'ambaixada iraniana a Madrid ha difós un missatge en què, sense citar el tret d'ahir a Aleix Vidal-Quadras, condemna el terrorisme de l'organització opositora dels Mujahidins del Poble de l'Iran (MEK/MKO).

El govern iranià surt així al pas de les declaracions fetes a la policia pel fundador de Vox i expresident del PP a Catalunya, que hauria acusat el règim dels aiatol·làs d'estar al darrere del tret que ahir va rebre a la cara i que li ha provocat una doble fractura a la mandíbula.

Vidal-Quadras està "estable i sense risc vital" a la unitat de cures postquirúrgiques de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, després de ser operat de les fractures a la mandíbula, segons l'últim comunicat mèdic fet públic aquest divendres.

Els fets van passar a dos quarts de dues del migdia d'aquest dijous, al carrer Núñez de Balboa, al barri de Salamanca de Madrid. La policia busca dues persones que van fugir en una moto. També investiguen si el vehicle en què van marxar és una motocicleta que va aparèixer després, calcinada, a Fuenlabrada.

Vidal-Quadras creu que li van disparar per les seves relacions amb els opositors iranians. De fet, aquests opositors també acusen el règim de Teheran d'estar al darrere dels fets.

La Policia Nacional, que no descarta cap hipòtesi, investiga si l'atac va ser una revenja perpetrada per sicaris vinculats al règim iranià, com apunta la víctima.


La relació entre Vidal-Quadras i el MEK

Aleix Vidal-Quadras va deixar el Partit Popular el 2014, quan es va embarcar en la creació de Vox, d'on va ser president provisional fins al nomenament de Santiago Abascal. Llavors, Vidal-Quadras es va presentar com a cap de llista de la formació d'extrema dreta a les eleccions europees, però va quedar fora de l'Europarlament en no obtenir representació.

Els vincles de Vidal-Quadras amb l'oposició iraniana vindrien, justament, d'aquests inicis de la formació. Vox va rebre 800.000 euros de l'oposició iraniana per a les europees del 2014, segons va avançar El País, un finançament que hauria vingut del Consell Nacional de Resistència de l'Iran (CNRI) i del qual Vidal-Quadras es va fer personalment responsable.

De fet, del milió d'euros que va aconseguir Vox per finançar la campanya electoral d'aquells comicis, el 80% el va aportar el CNRI. Segons han recordat des de l'oposició iraniana en un comunicat, quan Vidal-Quadras era vicepresident de la cambra, va aconseguir que es tragués el MEK, el moviment dels mujahidins de l'Iran, de la llista de grups terroristes reconeguts per la UE.

Segons aquest comunicat, Vidal-Quadras estaria inclòs en una llista negra de terroristes del règim iranià.

De moment, la policia no ha enviat el cas a l'Audiència Nacional, que és l'encarregada d'investigar els presumptes casos de terrorisme.

 

Mostres de condemna i suport

Tant el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, com el líder de l'oposició espanyola, Alberto Núñez Feijóo, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han mostrat la seva solidaritat amb Vidal-Quadras i li han desitjat una ràpida recuperació. 

També ho ha fet la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola. Vidal-Quadras va ser eurodiputat durant 15 anys (del 1999 al 2014) i va arribar a ser vicepresident de l'Eurocambra.


També ha condemnat l'atac la presidenta del Consell Nacional de Resistència de l'Iran, Maryam Rajavi, que també ha assenyalat el règim iranià com a principal sospitós.

 

ARXIVAT A:
PolicialPPVox
Anar al contingut