"La nostra salut depèn de la dels ecosistemes", alerta l'ONU en el dia del Medi Ambient

Només a Catalunya, en els darrers vint anys, hem perdut al voltant del 25% d'espècies

RedaccióActualitzat

El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. Aquesta data marca el tret de sortida d'una dècada en què cal actuar, diuen els experts, per fer front a l'emergència climàtica.

Les dades són prou eloqüents: només a Catalunya, en els últims vint anys, hem perdut al voltant del 25% d'espècies animals. Si ens fixem a tot el planeta Terra, han desaparegut la meitat de les poblacions d'animals vertebrats del planeta en mig segle.

Unes dades que impressionen: per això, enguany, les Nacions Unides ha volgut centrar la reivindicació del Dia Mundial del Medi Ambient en la restauració dels ecosistemes. "De la salut dels nostres ecosistemes depèn directament la salut del nostre planeta i els seus habitants", diu la declaració mundial.

L'investigador del CREAF Sergi Herrando diu que "la situació és molt dolenta a casa nostra". On més s'acusa la davallada de biodiversitat és als rius, llacs i aiguamolls. I també en les poblacions animals que viuen en camps de conreu, ramaders i als prats, que s'han reduït en un 30%.

La raó és la intensificació del territori: d'una banda, s'han abandonat terres rurals més abruptes, on es produïa de manera més sostenible. I, en canvi, han augmentat l'agricultura i la ramaderia intensives. Les papallones de prat i els ocells esteparis són els que han suportat pitjor aquests canvis d'ús de la terra i de paisatge.

"Cada cop mengem menys carn d'animals que estiguin pasturant a la natura. I cada cop mengem més carn d'animals que estan estabulats. El risc d'incendis augmenta molt quan hi ha un creixement vegetal molt fort, associat al fet que ningú està pasturant i menjant-se el sotabosc i mantenint-lo verd". Sergi Herrando, investigador del CREAF

La biodiversitat és clau per mitigar els efectes d'una crisi climàtica que ja és palpable i que anirà a més. La previsió és que el canvi climàtic provocarà un augment del 20% de les precipitacions en els propers trenta anys a Europa si es manté l'actual nivell d'emissions, segons un estudi del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS).

Herrando alerta que les precipitacions provocaran mortalitats massives de vegetació i paisatge. Però no podem confiar únicament en la restauració d'ecosistemes: el professor d'ecologia de la Universitat de Barcelona Santi Sabaté defensa que hem de canviar de model i frenar les emissions: "Hem de revisar l'ús d'energia, també l'ús de l'aigua, l'ús de materials, en un planeta on cada vegada som més."

Manifestació a la pineda de la platja de la Farella, a Llançà (ACN / Gerard Vilà)

 

Jornada de protesta ambiental

A diverses ciutats catalanes les entitats ecologistes han sortit als carrers en defensa del medi ambient, la biodiversitat i el paisatge.

Aquest dissabte, a la plaça Sant Jaume de Barcelona han desplegat un mapa de Catalunya i han anat desgranant els conflictes mediambientals que diuen que pateix el territori.

Demanen al nou govern que abans de prendre decisions sobre projectes urbanístics consulti els ciutadans que viuen a la zona. Entre altres reivindicacions, també exigeixen que s'aprovi una moratòria de projectes de gran impacte ambiental, com els camps solars i eòlics.

A Llançà, a l'Alt Empordà, un centenar de persones s'han concentrat davant de la platja de la Farella, on està previst aixecar tres edificis amb 63 habitatges, tres xalets i un hotel.

Els manifestants consideren "un despropòsit" que es talin els arbres de la pineda per edificar-hi, tenint en compte que es tracta de l'últim pulmó verd a tocar del mar que queda al nucli urbà. Aquesta pineda -com una cinquantena més al litoral gironí- no ha quedat protegida pel pla director del govern, i això ha permès que els tràmits seguissin el seu curs.

Des de Salvem l'Empordà i SOS Costa Brava reclamen que el consistori compri els terrenys per poder impedir així la tala dels arbres i que s'hi aixequin els edificis.

 

Ocupació de la conselleria

El col·lectiu ecologista Rebel·lió o Extinció va ocupar divendres la seu de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Mitjà Rural de la Generalitat, a Barcelona.

En la jornada prèvia al Dia Mundial del Medi Ambient, reclamaven la creació de l'Assemblea Ciutadana pel Clima, un mandat del Parlament de Catalunya aprovat el 2020 en la comissió de seguiment de l'emergència climàtica.

 

Segons va comprometre's en una comunicació amb el grup la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, l'Assemblea es convocarà en els primers 100 dies de govern.

Aquest dissabte, la consellera Jordà ha anunciat dos avantprojectes de llei per intentar minimitzar els residus plàstics que es generen cada dia. "Hem de ser molt contundents", ha dit.

Ho ha presentat aquest dissabte a la platja del Somorrostro, a Barcelona, en una acció de recollida d'envasos al medi, l'Ultra Clean Marathon.

Detenció d'activistes a Madrid

A Madrid, l'acció reivindicativa en el Dia Mundial del Medi Ambient ha acabat amb la detenció d'una desena d'activistes de l'ONG Greenpeace. Membres d'aquesta entitat han entrat a la font de Cibeles i s'han enfilat per col·locar una mascareta antipol·lució a l'estàtua.

També han penjat una pancarta de més de 50 metres quadrats per reclamar ciutats més verdes. Vuit dels manifestants han estat detinguts per resistència i desobediència a l'autoritat, i la resta, per haver-se enfilat al mobiliari urbà.

Acció de Greenpeace a la plaça Cibeles de Madrid (Greenpeace)

"Estem en un punt d'inflexió"

Diversos grups ecologistes britànics han enviat una carta a les 100 famílies més riques del Regne Unit per demanar-los que aportin fons en els pròxims anys per atendre la crisi climàtica i aturar la destrucció de l'entorn natural, segons informa aquest dissabte el diari britànic The Guardian.

"Estem en un punt d'inflexió: sense una acció concertada i radical, l'actual tendència de clima extrem, amb condicions de vida més hostils i una naturalesa malalta, s'accelerarà", assenyala la missiva, signada per més de 10 grups mediambientals, entre ells la Fundació Europea de Clima i la Fundació Arcàdia.

La carta l'han enviat amb motiu de la celebració de la cimera de líders del G7, la setmana que ve, a Cornualla (Anglaterra).

ARXIVAT A:
Medi ambientMeteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut