Vilassar de Mar

La nau incendiada a Vilassar estava compartimentada i hi vivien una quinzena de persones

Alguns testimonis expliquen que pagaven entre 280 i 300 euros per viure a l'espai que s'ha cremat

Ferran Moreno Garcia / Irene Vaqué ReigActualitzat

A mesura que passen les hores, sorgeixen incògnites al voltant de l'incendi d'aquest matí en una nau de Vilassar de Mar. Diversos testimonis han explicat que a l'espai calcinat hi vivien 17 persones, dues de les quals serien els propietaris i la resta inquilins que pagaven entre 280 i 300 euros al mes.

L'espai s'havia dividit en compartiments, que són els que s'arrendaven a persones en situacions diverses: hi havia persones sense papers i migrades, però també d'altres que s'havien quedat sense feina. Els propietaris vivien al pis superior i els llogaters repartits entre dues plantes.

D'acord amb aquests testimonis, se'ls feia un contracte de lloguer de local com si es tractés d'un negoci. També els cobraven els subministraments d'aigua i llum.

A banda de la parcel·la individual, també hi havia espais comuns amb cuina i lavabo. Els testimonis afirmen que hi estaven còmodes i molt tranquils. Una de les ocupants, Marta Anglès, comenta com era l'espai on ha viscut els últims 4 anys:

"Era com un pis compartit, teníem 2 lavabos per planta, 2 cuines i una rentadora. A cada planta podíem ser 7 persones o més."

El seu testimoni apareix en aquesta connexió des del lloc dels fets:


Segons Anglès, la nau d'havia destinat a la fabricació de portes de ferro automatitzades. Un cop traslladat el negoci, es va aprofitar per dividir el local per reaprofitar-lo en petits habitatges.

El propietari de la nau no ha volgut parlar ni respondre les preguntes de TV3.

Dos ferits per inhalació de fum

Segons aquest relat, la parella del presumpte propietari és una de les dues persones ferides per inhalació de fum i l'altre, una persona externa que estava fent alguna mena d'intervenció elèctrica per a l'arrendador. Hauria estat aquesta manipulació la que hauria causat l'incendi, a quarts de 10 del matí.

"Ha sigut incontrolable. Quan hem pujat per sufocar l'incendi estava fora de control, no podíem fer res. Amb 3 extintors i una mànega, entre 3, no podíem fer res", ha explicat Said Arabani, que vivia a la nau des de feia 4 anys.

La policia local ha parlat amb els inquilins per garantir-los una alternativa per passar la nit sota cobert. A alguns els han reallotjat en pisos de l'edifici adjacent a la nau.

Entre els afectats hi ha diverses persones magrebines que ho han perdut tot. "Tinc molta ansietat perquè s'ha cremat tot. Els meus papers, roba, documentació. Què puc fer, ara?", es lamentava una de les damnificades.

La fumera de la nau incendiada a Vilassar de Mar


Feia anys que hi vivien i no tenia cèdula

Els testimonis han explicat que feia almenys 4 anys que hi vivien, tot i que alguns han parlat de 8.

L'Ajuntament de Vilassar ha confirmat que la nau no té cèdula d'habilitat i que la situació que s'hi vivia era del tot irregular. Ara investiguen si els propietaris tenien alguna llicència d'activitat i deixen clar que els propietaris seran objecte d'investigació. "Puc donar fe que no era un lloc habitable", ha afirmat l'alcalde, Damià del Clot.

La nau no tindria cèdula d'habitabilitat. És de 3 plantes i la que s'ha cremat és la del mig i ha quedat molt malmesa. De fet, els bombers hi continuaran treballant aquest dimarts.

Una quinzena de dotacions dels Bombers de la Generalitat han intervingut en les tasques d'extinció del foc, que ha quedat controlat cap a dos quarts de set de la tarda.

L'Ajuntament de Vilassar de Mar ha dit, en un comunicat, que no li constava que a l'edifici hi visqués ningú "amb un règim d'arrendament irregular". La Policia Local del municipi maresmenc ha explicat que no tenia cap denúncia relacionada amb els residents de la nau incendiada.

Així mateix, el consistori ha anunciat que iniciarà una investigació del cas. Si d'aquest procediment se'n desprengués "un o diversos delictes" contra el propietari de la nau "per aprofitament de la situació de vulnerabilitat de les persones que hi vivien", l'Ajuntament es personaria com a acusació popular. 

De les disset persones que vivien a la finca, vuit s'han reallotjat entre habitatges d'emergència municipal i un hostal del poble, gràcies a la mediació dels serveis socials. La resta han optat per buscar un lloc per passar la nit per mitjans propis. Aquest dimarts al matí tenen previst reunir-se amb l'ajuntament i intentar entrar a la nau per recuperar les pertinences.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut