Un coet Atlas 5 enlaira una nau X-37B, un avió espacial no tripulat.
El que enlaira un poderós coet Atlas 5 és una nau X-37B, un avió espacial no tripulat.
Florida

La NASA i el Pentàgon inicien una missió secreta que podria ocultar un projecte armamentístic

La NASA intenta refer-se del fracàs de la seva última missió: la posada en òrbita del satèl·lit mediambiental "Glory", que es va estavellar divendres. Aquest dissabte l'agència espacial nord-americana, juntament amb el Pentàgon, va fer un nou enlairament polèmic. L'operació està sota secret militar i s'especula que pugui ocultar un futur projecte armamentístic.

Actualitzat
Cap Canaveral, Florida. Aparentment és un enlairament espacial més i res fa sospitar que es tracti d'una de les missions més secretes de la NASA i del Pentàgon.

El que enlaira un poderós coet Atlas 5 és una nau X-37B, un avió espacial no tripulat. L'objectiu, diuen, és desenvolupar un vehicle orbital de proves capaç de sortir a l'espai i de tornar sense destruir-se.

Un antecedent polèmic

L'any passat el primer B-X37 va estar en òrbita set mesos. La nau, similar a un transbordador espacial però molt més petita, havia estat fent voltes a la Terra cada 90 minuts seguint una òrbita secreta. Un astrònom aficionat canadenc, però, va dir que havia descobert que la nau passava per sobre de l'Iraq, l'Afganistan, el Pakistan i Corea del Nord i que, per tant, podria estar fent feines d'espionatge.

El govern xinès va avisar que el desenvolupament d'una nau d'aquest tipus podia desencadenar una nova cursa armamentística espacial, i el Pentàgon va replicar que la nau és incompatible amb cap tipus d'armament. Com sol passar, però, el misteri ha disparat les especulacions.

El juliol de 2010, un exmeteoròleg militar rus va acusar directament l'X-37B de ser el responsable de l'onada de calor que afectava la zona de Moscou, i va arribar a dir que la nau transportava un potent làser que podia fer pujar les temperatures al punt concret del planeta on apuntés. Semblava un argument extret, directament, d'una pel·lícula de ciència-ficció, on no és estrany topar amb savis bojos que juguen amb el control del clima com a arma.

Inalterables a les especulacions, la NASA i el Pentàgon continuen el projecte X-37B amb aquesta segona missió d'objectius tan secrets i misteriosos com la primera.
Anar al contingut