Meritxell Batet, aquesta tarda, durant la seva compareixença al Congrés (EFE)
Meritxell Batet, aquesta tarda, durant la seva compareixença al Congrés (EFE)
Madrid

La mesa del Congrés demana un informe als lletrats sobre si suspèn els diputats presos

Meritxell Batet assegura que la decisió "de fons" es prendrà aquest divendres, i que serà "jurídica" i no "política", basada en l'informe dels lletrats del Congrés

RedaccióActualitzat

La mesa del Congrés demana un informe als lletrats sobre si suspèn els diputats presos i convoca una reunió per a aquest divendres. Serà llavors quan es prendrà una decisió "de fons" sobre aquesta qüestió, segons ha explicat la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet.

La mesa ha demanat la redacció d'un informe sobre els fonaments que tindria el reglament per suspendre els diputats processats per l'1-O.

En una compareixença informativa al Congrés, Batet ha remarcat que l'objectiu de la mesa és, "en tot moment, preservar el sistema constitucional". En aquest sentit, la presidenta ha volgut deixar clar que no es tractarà d'una "decisió política":

"Per dotar d'una garantia més gran que la decisió, en cap cas és discrecional i que no és, en cap cas tampoc, una decisió política, hem acordat sol·licitar un informe a la Secretaria General de la Cambra sobre els escrits presentats pels diferents diputats que pertanyen a diferents formacions polítiques per resoldre els plantejaments diversos dels textos que s'han presentat sobre els preceptes a aplicar, el 384 bis de la LECrim, o el 21.2 del Reglament de la mesa (···). Per aquests dubtes, hem sol·licitat aquest informe per tenir més seguretat jurídica, i sobretot garantir que qualsevol decisió de la mesa sobre aquesta qüestió té fonaments jurídics sòlids."


La presidenta del Congrés ha afirmat que els membres de la mesa no han entrat aquest dijous en el "fons de la qüestió" i que serà aquest divendres quan ho decideixi: "La pretensió és que la mesa de demà estigui en condicions, si l'informe ho permet, d'adoptar la decisió."

Batet ha rebutjat les peticions del PP, Cs i Vox perquè es revisin les promeses de l'acta dels diputats independentistes perquè, segons ha apuntat, no es preveu que es pugui revisar l'actuació de la presidenta, que durant el ple del dimarts va donar per bo aquest tràmit.


El Suprem ha tornat a passar la pilota al Congrés

 

Marchena entra a l'edifici del Suprem (ACN) 


Manuel Marchena havia tornat aquest dijous a Batet la decisió sobre la suspensió dels parlamentaris presos. El Tribunal Suprem insisteix en la comunicació que ja va remetre, en què la informava de la situació dels parlamentaris. Considera que és la mesa del Congrés a qui pertoca prendre la decisió sobre la suspensió dels diputats.

El Suprem responia així a l'escrit que la presidenta del Congrés va enviar al president de la institució, Carlos Lesmes, l'endemà de la sessió constitutiva de les Corts espanyoles. En aquest escrit li demanava que sol·licités a la sala que jutja els presos independentistes un informe sobre l'aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, que estableix la suspensió cautelar en l'exercici de càrrecs públics als processats per rebel·lió que es trobin en presó preventiva.

ARXIVAT A:
Judici procésEleccions 28A
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut