PP i Cs demanen publicar les transcripcions de l'acatament de la Constitució

Les dues formacions volen analitzar si són legals les fórmules que van utilitzar diputats independentistes en la constitució del Congrés

Actualitzat

Tant el Partit Popular com Ciutadans han demanat a la mesa del Congrés tenir accés a la transcripció exacta de les diverses fórmules d'acatament de la Constitució que van fer els diputats dimarts. Un cop fet aquest pas, les dues formacions volen analitzar si són legals.

El diari de sessions del Congrés no recull textualment els acataments de la Carta Magna. En l'edició de dimecres, el diari fa referència a "diferents fórmules d'acatament", sense donar més detalls. El PP assenyala que l'article 96.1 del reglament de la cambra estableix que el diari de sessions reproduirà íntegrament "deixant constància dels incidents produïts, totes les intervencions i acords adoptats en sessions del ple".

De fet, que les formes d'acatament específiques no estiguin recollides al diari de sessions és habitual i, de fet, no hi consten les de legislatures anteriors.

El partit liderat per Pablo Casado lamenta que, "en un moment tan transcendent com és l'acatament de la Constitució" dels diputats, l'acta no reculli les fórmules utilitzades. Entre aquestes fórmules, hi ha la que va utilitzar el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, que va prometre "des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal".

 

Oriol Junqueras, en el moment d'acatar la Constitució

 

En el text que Ciutadans i els seus diputats han enviat a la mesa hi ha un punt en què es manifesten els dubtes sobre la legalitat dels acataments. Els diputats de Junts per Catalunya Jordi Sànchez, Josep Rull o Jordi Turull, que estan en presó preventiva, van apel·lar a la voluntat popular expressada l'1 d'octubre o a l'existència de "presos polítics".

"En vista del que es va poder sentir en la sessió constitutiva, és possible que diversos diputats electes no hagin complert les exigències previstes en les lleis en què figura l'acatament"

 

El diputat de JxCat Josep Rull, acatant la Constitució en el ple d'aquest dimarts

 

El partit taronja menciona preceptes de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), del reglament del Congrés, una sentència del Tribunal Constitucional i una resolució de la presidència de la cambra baixa. En totes elles, segons Cs, s'assenyala que "la fórmula utilitzada pels diputats electes per complir la seva obligació formal de jurar o prometre acatament a la Constitució no pot anar acompanyada de clàusules o expressions que perverteixin d'alguna manera el sentit de l'obligació, que no és cap altre que el de comprometre's sense pal·liatius a complir el que es disposa en la Constitució espanyola".

Amb aquesta base argumental, la formació d'Albert Rivera insta la Mesa a avaluar si els acataments encaixen amb l'ordenament jurídic.

L'advocat de Carles Puigdemont i diputat per Girona, Jaume Alonso-Cuevillas, va prometre "per imperatiu legal i amb lleialtat al mandat democràtic de l'1 d'octubre i al poble de Catalunya".

 

Moment de l'acatament del diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas

 

La nova legislatura va començar de manera tensa al Congrés dels Diputats. La flamant presidenta de la cambra, Meritxell Batet, va haver de demanar silenci en diverses ocasions. Quan els diputats independentistes juraven o prometien el càrrec, membres de Vox i també alguns del PP van començar a donar cops als seus escons per evitar que se sentís el que deien.

El "que se joda" de Rafael Hernando

Quan Raül Romeva estava acatant la Constitució per exercir el seu càrrec, Rafael Hernando, del Partit Popular, el va interrompre de manera evident i, quan segons després tornava al seu lloc, li va deixar anar un "que se joda". L'expressió, tot i que va ser en veu baixa, es va poder sentir perquè el seu micròfon estava obert en aquell moment.

Hernando estava llegint els noms dels senadors i va dir el nom del següent -Fernando Rosa Torner- sense esperar que Romeva hagués acabat. Manuel Cruz, president del Senat, va fer un gest amb la mà per tornar la paraula a Romeva i demanar-li així que acabés.

El diari de sessions sí que ha deixat constància de les fórmules en català i euskera que alguns senadors van utilitzar per prometre la Constitució.

 

ARXIVAT A:
Judici procésOriol JunquerasJosep RullJordi TurullJordi Sànchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut