Les plantacions s'ubicaven en cases d'urbanitzacions de luxe del Maresme (Mossos)

Producció de marihuana en xalets de luxe al Maresme: 6 cases consumien tanta llum com 438

Mossos i Policia Nacional detenen 14 persones i intervenen 110 quilos de cabdells i 7.000 plantes de marihuana arran de l'enorme despesa de llum

Actualitzat

L'enorme despesa de llum de sis cases de luxe del Maresme destapa una xarxa de producció industrial de marihuana. Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desmantellat el grup criminal, que operava en diverses urbanitzacions.

S'han detingut 14 persones relacionades amb un entramat familiar que liderava l'organització, la majoria de les quals residien al Maresme des de feia anys. D'aquests, a 8 els han enviat a la presó. 
 

Sis cases gastaven tanta llum com 438

L'operació es va dur a terme el 13 de març, quan es va entrar i fer escorcolls a sis cases on s'havia detectat una despesa enorme d'electricitat. Amb l'ajuda de tècnics de la companyia, es van comprovar les connexions a la xarxa elèctrica dels sis domicilis i locals i es va detectar un frau d'1,53 GWh valorat en gairebé 400.000 euros, concretament 383.469 euros. Això suposa un consum de 3.500 MWh per habitatge en un any, l'equivalent al que gastarien 483 cases.

Durant l'operació, a part de les 13 detencions, es van intervenir 110 quilos de cabdells i 7.000 plantes de marihuana en diferents estats de floració.

Especialitzats en plantacions d'interior, tenien instal·lacions sofisticades i automatitzades (Mossos d'Esquadra)

També es van intervenir cinc vehicles, alguns d'alta gamma, que es feien servir per als desplaçaments dels membres de l'organització i per al transport de la droga i materials.

El 25 de març es va detenir una altra persona a l'aeroport del Prat.

Els 14 arrestats estan acusats dels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i frau de fluid elèctric. 


Estructura de clan familiar

La fase d'exploració va continuar el 14 de març amb dues noves entrades i escorcolls, que van servir als investigadors per recopilar més informació sobre l'estructura criminal. 

Segons explica l'informe policial, l'organització s'estructurava al voltant d'un entramat familiar amb documentació neerlandesa, alguns membres del qual tenien antecedents per tràfic de drogues als Països Baixos d'abans d'instal·lar-se a l'estat espanyol.

El grup estaria liderat per diversos germans i altres familiars directes que conformaven una estructura jeràrquica rígida en la qual mai recorrien a persones alienes al grup per mantenir la seva discreció. Només en casos puntuals requerien serveis de terceres persones poc qualificades per a tasques de manteniment del cultiu, tractament de la marihuana, envasat i transport de la droga per a la seva posterior venda. Tot, supervisat pels caps del grup criminal.

Imatge aèria de la policia d'una de les cases escorcollades (Mossos)

Els investigadors van comprovar, segons la nota dels Mossos, que aquests "jardiners" no tenien coneixement global de l'entramat criminal per al qual treballaven. També que altres investigats proporcionaven el material i equips especials per a la producció, mentre que altres controlaven diverses empreses dedicades a la gestió immobiliària per a l'obtenció de les cases i el lloguer de vehicles.

Alguns dels membres de la família tenien experiència prèvia en el cultiu de marihuana i s'havien especialitzat en el cultiu interior. A les cases del Maresme es van trobar plantacions amb instal·lacions altament sofisticades i automatitzades. 

Tant les plantacions com els habitatges dels caps del grup estaven ubicades en cases unifamiliars a quatre vents en diverses urbanitzacions de luxe del Maresme. Els investigats les llogaven pagant grans quantitats de diners, la qual cosa els feia passar desapercebuts per la policia. A més, triaven cases aïllades de nuclis urbans i no tenien contacte amb altres residents de la zona.

ARXIVAT A:
PolicialNarcotràficDroguesPolicia NacionalMarihuanaCànnabisMossos d'Esquadra
Anar al contingut