Una mare dona el pit a un nadó
La llet materna, possible nova eina per detectar el càncer de pit de forma precoç (Europa Press/Hospital Manises)

La llet materna podria ajudar a detectar el càncer de pit de forma precoç

A partir de la inquietud d'una mare, un equip de Vall d'Hebron ha descobert que la llet conté ADN de tumors de mama i pot ajudar a diagnosticar abans la malaltia

La llet materna pot ser una eina per diagnosticar de forma precoç el càncer de mama. És el que ha descobert un equip de l'Hospital Vall d'Hebron i que es publica aquest dijous en un estudi a la revista Cancer Discovery. La clau és que han comprovat que la llet de pacients amb càncer de pit conté ADN del tumor, el que es coneix com a ADN tumoral circulant (ADNct o, en anglès, ctDNA), i que es pot detectar amb una biòpsia líquida, una anàlisi, en aquest cas, de la llet.

Això obre la porta a diagnosticar la malaltia durant el període del postpart i a fer-ho abans del que seria possible amb les tècniques convencionals. Ho explica Cristina Saura, cap de la Unitat de Mama del Vall d'Hebron i del Grup de Càncer de Mama del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i una de les primeres autores de l'estudi: 

"Hem demostrat per primera vegada que la llet materna obtinguda de pacients amb càncer de mama conté ADNct suficient per detectar-ho a través de biòpsia líquida i que aquest ADNct es pot detectar fins i tot abans que el diagnòstic de càncer de mama es pugui realitzar mitjançant una prova d'imatge convencional." 

 

Tot va començar amb una mare preocupada 

L'origen de la investigació és la inquietud d'una mare, pacient de càncer de mama diagnosticada durant l'embaràs de la seva tercera filla. Estava preocupada per si havia transmès el tumor a la seva segona filla a través de la llet materna, durant una lactància que havia estat llarga i s'havia prolongat fins poc abans del diagnòstic de càncer. 

Aquesta mare havia guardat llet materna congelada. Tot i que les investigadores sabien que el càncer no es transmet a través de la llet materna, van decidir analitzar la mostra a la recerca de marcadors que poguessin ajudar en la investigació. I van descobrir que a la llet hi havia ADN de la mateixa mutació present al tumor de la pacient. La llet se l'havia extret 18 mesos abans del diagnòstic. 

Un banc de llet materna
La llet materna que es va analitzar primer feia 18 mesos que estava congelada (Europa Press/Hospital 12 de Octubre)

 

L'ADN del càncer de mama es detecta abans a la llet que a la sang

Veient això, van decidir analitzar mostres de llet materna i sang de pacients amb càncer de mama diagnosticades durant l'embaràs o el postpart, així com de dones sanes que estaven donant el pit. El resultat és que la llet va ser més eficaç que la sang de cara a un diagnòstic primerenc, segons destaca Ana Vivancos, cap del laboratori de Genòmica del Càncer del VHIO: 

"Vam ser capaços de detectar mutacions presents al tumor de pacients amb càncer de mama a la seva mostra de llet materna en 13 de les 15 pacients analitzades. Mentre que, a les mostres de sang recollides al mateix moment, només es va detectar l'ADNct en una." 

 Aquest diagnòstic precoç és especialment rellevant, perquè les dones que es diagnostiquen de càncer de pit durant l'embaràs o el postpart tenen pitjor pronòstic perquè la malaltia se sol detectar en estadis més avançats.

Hi ha diversos factors que ho expliquen, com ara els canvis fisiològics a la mama durant la gestació i després de parir, que fan que els tumors siguin més difícils de detectar. Els tumors detectats al postpart també són més agressius. I, a més, les dones es queden embarassades en edats en què encara no se'ls fa el cribratge amb mamografia, perquè les revisions no comencen fins als 50 anys. 

Fer una biòpsia líquida de la llet materna a totes les mares

A partir dels primers resultats, les investigadores van dissenyar un panell genòmic, una eina per detectar les mutacions més freqüents en dones amb càncer de mama diagnosticat abans dels 45 anys. Segons Vivancos, té una fiabilitat del 70%. És a dir, que de les mostres de les pacients analitzades amb aquest panell, se n'haurien detectat 7 de cada 10 casos. 

Aquest panell és el que podria servir en el futur com a mètode de diagnòstic precoç, assegura Saura: 

"De la mateixa manera que es realitza la prova del taló a tots els nadons, es podria plantejar recollir una mostra de llet materna a totes les dones després del part per fer un 'screening' de càncer de mama". 

El següent pas per confirmar la utilitat de la llet materna com a eina de biòpsia líquida en aquests casos és fer aquesta prova, que té l'avantatge que no és invasiva, a milers de dones. 

Les investigadores del VHIO confien que la biòpsia líquida serveixi en el futur per al diagnòstic precoç (VHIO)

El Vall d'Hebron començarà un altre estudi per recollir mostres de 5.000 dones sanes que s'hagin quedat embarassades amb 40 anys o més, o de qualsevol edat però que tinguin més risc de patir la malaltia perquè són portades de les mutacions genètiques que hi estan associades (BRCA1, BRCA2, PALB2, RAD51C/D). 

Aquest estudi més ampli ha de permetre corroborar si el càncer de pit es pot detectar en una fase més primerenca en la llet materna, fins i tot abans que mitjançant tècniques d'imatge o analítiques de sang.

Les investigadores estan esperançades per aquesta potencial nova eina de diagnòstic per a dones joves i mares. "La millor manera de seguir augmentant la supervivència de pacients amb càncer de mama i curar-ne més és detectant-ho com més aviat millor, i aquesta és una nova estratègia que ens podria ajudar molt en aquest sentit", remarca Saura. 

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut