Un grup de treballadors sanitaris
Un grup de treballadors sanitaris

La justícia europea recrimina a Espanya l'abús de contractes interins en sanitat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea obre la porta a convertir aquests treballadors en indefinits no fixos o bé a indemnitzar-los per acomiadament

Gemma NavésActualitzat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat que els tribunals espanyols han de trobar "mesures efectives" per acabar amb el que qualifiquen d'"ús abusiu" de contractes d'interinitat en l'administració pública. Tot i això, deixa en mans de la decisió de cada jutge estatal la resolució d'aquest conflicte laboral.

Les opcions que planteja el TJUE són convertir els seus contractes en "indefinits no fixos" o abonar una indemnització per acomiadament. Això si, demana que aquesta indemnització sigui exemplar, perquè aquestes pràctiques abusives no es repeteixin per part de l'administració.

 

 

La justícia espanyola decidirà

El TJUE alerta que "existeix un problema estructural en la sanitat pública espanyola que es tradueix en un elevat percentatge d'empleats públics temporals i en l'incompliment de l'obligació legal de proveir de manera permanent les places ocupades per aquest personal".

La sentència té l'origen en uns recursos presentats per diversos treballadors del Servei de Salut de la Comunitat de Madrid que acumulen més de deu anys de contractes temporals. Els tribunals espanyols han demanat aquesta consulta prèvia davant el TJUE, però ara caldrà, al seu torn, que dictin sentència.

 

Concentració d'interins davant del Parlament de Catalunya
Concentració d'interins davant del Parlament de Catalunya

 

Molts interins en el sector públic

Més d'un 28% dels treballadors del sector públic espanyol tenen contractes temporals, segons les últimes dades. A Catalunya, segons els sindicats, només pel que fa a la Generalitat, hi podria haver uns 40.000 treballadors en aquesta situació.

La sentència, molt esperada, tanca la porta a convertir aquests treballadors en funcionaris i tampoc garanteix la conversió dels contractes en indefinits no fixos.

 

 

El TJUE recorda l'obligació de passar unes oposicions per obtenir plaça i garantir així els mateixos drets que els seus companys indefinits que van accedir al lloc superant les proves d'entrada.

 

A la sanitat pública espanyola hi ha un alt percentatge d'interins
A la sanitat pública espanyola hi ha un alt percentatge d'interins

 

No escudar-se en falta d'oposicions

La figura del contracte interí té per objectiu cobrir baixes temporals o serveix per a completar plantilles mentre es realitza el procés ordinari de selecció.

La sentència assenyala que les administracions públiques no poden escudar-se en la congelació de les oposicions per justificar l'encadenament d'aquests contractes de manera abusiva.

 

Una treballadora sanitària es posa gel desinfectant a les mans
Una treballadora sanitària es posa gel desinfectant a les mans
ARXIVAT A:
SalutPrecarietat laboral
Anar al contingut