Carles Puigdemont, 130è president de la Generalitat, és a la presó de Neumünster des del 25 de març
Carles Puigdemont, 130è president de la Generalitat, és a la presó de Neumünster des del 25 de març
Neumünster

La justícia alemanya deixa Puigdemont en llibertat i descarta el delicte de rebel·lió

Aquest matí podria sortir de la presó, un cop l'ANC ja ha fet la transferència dels 75.000 euros de fiança

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont quedarà en llibertat sota fiança després que la justícia alemanya hagi descartat el delicte de rebel·lió en la petició d'extradició que va fer Espanya.

Aquest és el principal delicte inclòs en l'euroordre contra ell. La decisió és un revés per a la petició d'extradició espanyola i, més, per a l'estratègia del govern espanyol respecte als polítics independentistes a l'estranger.

Justament, la mateixa tarda que s'ha fet pública la decisió, Bèlgica ha deixat en llibertat amb mesures cautelars els consellers destituïts Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig.

No hi veu violència

El Tribunal Superior de Schleswig-Holstein ha admès que es pot estudiar l'extradició de Puigdemont per un delicte de corrupció, com seria el de malversació de fons públics, però no pas pel de rebel·lió, com també va demanar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. El tribunal ho justifica per motius "jurídics":

"Els actes que se l'imputen no serien punibles a Alemanya, segons la legislació vigent aquí."

L'Audiència assegura que la imputació de rebel·lió és "inadmissible" perquè, per equiparar-lo al d'"alta traïció", no es compleix el requisit de "violència". A Espanya, el delicte de rebel·lió comporta penes de fins a 30 anys de presó.

Amb aquesta decisió, Puigdemont podrà sortir de la presó, previ pagament d'una fiança de 75.000 euros, mentre l'Audiència n'estudia l'extradició per malversació de fons. Per deliberar sobre la qüestió, els jutges alemanys demanen més informació al Suprem. La malversació està castigada amb fins a vuit anys de presó.

Tot i que encara hi veu risc de fuga, el tribunal considera que s'ha reduït de forma considerable un cop descartat el delicte de rebel·lió. D'aquí que deixi Puigdemont lliure sota fiança.  

La justícia alemanya també dictamina que no té motius per creure que hi ha risc que Puigdemont sigui "perseguit políticament" a Espanya.

"Ens veiem demà", el tuit de Puigdemont

Fonts de la presó de Neumünster no preveuen que Puigdemont surti en llibertat abans de les 7 del matí d'aquest divendres, perquè és, a partir d'aquesta hora, quan es pot confirmar que s'ha fet el pagament de la fiança. Els diners surten de la caixa de solidaritat de l'ANC i Òmnium Cultural. Poc abans de les onze de la nit, l'ANC ha anunciat que ja havia pagat la fiança:

 

 

La seva sortida d'aquest centre penitenciari del nord d'Alemanya, on és des del 25 de març, podria tenir lloc a mig matí.

El primer tuit de Carles Puigdemont després de la decisió ha resumit la seva situació amb aquestes paraules: "Ens veiem demà. Moltes gràcies a tothom!":

El 130è president de la Generalitat haurà de presentar-se un cop a la setmana davant de les autoritats alemanyes, i haurà de tenir una residència al país mentre dura el procés sobre la seva possible extradició, que es pot allargar dos o tres mesos més.

Puigdemont no podrà abandonar Alemanya sense el permís dels fiscals. S'havia especulat que només es podria moure pel territori de Schleswig-Holstein, al nord del país, però ho podrà fer per tota la república federal.

La defensa de Puigdemont havia fet saber que Puigdemont no tenia intenció de fugir de l'Alemanya si quedava en llibertat.

Reaccions dels advocats

La decisió del tribunal alemany ha motivat nombroses reaccions de forma immediata. S'ha fet esperar una mica més la de La Moncloa, que ha dit que no valorava la llibertat de Puigdemont perquè no en sap els termes exactes.

Entre els que han parlat, els advocats que representen els independentistes empresonats.

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha afirmat que confiava que la decisió seria d'aquesta mena:

 

L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha apuntat que ara cal saber si es mantindrà l'euroordre de detenció:

 

El representant de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha avançat que la decisió d'Alemanya els farà "preguntar si la justícia espanyola és independent":

 

Un dels primers a piular ha estat l'advocat Gonzalo Boye, que representa Toni Comín i Meritxell Serret. Boye ha mencionat un tuit seu previ en què anunciava que avui seria "un gran dia":

 

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha difós un comunicat de la defensa de Puigdemont escrit en alemany, que recull el fet que s'ha descartat extradir-lo per rebel·lió:

ARXIVAT A:
Rebel·lióProcés catalàGovern empresonatArticle 155JxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut