El rei Felip VI (EFE)
El rei Felip VI (EFE)

La Junta Electoral rebutja ajornar la visita del rei a Barcelona en campanya

La Junta respon a la petició de Junts per Catalunya i Esquerra, que veien en la visita del rei un acte electoral

RedaccióActualitzat

"No té fonament legal ni constitucional". Aquesta és la resposta de la Junta Electoral Provincial de Barcelona a la petició de Junts per Catalunya i Esquerra d'ajornar la visita del rei aquest dilluns a Barcelona. L'organisme respon als dos partits amb un breu escrit de quatre paràgrafs.

La Junta Electoral argumenta que no es pot ajornar la visita del rei perquè no és un acte electoral, si no "una visita institucional".

ERC i JxCat també demanaven que s'avisés al rei que no podia fer referència en el seu discurs a qüestions que van "clarament en contra dels postulats i posicions de les formacions polítiques independentistes". La Junta assegura que aquesta "pretensió" no té fonament perquè "pressuposa que no s'observaran els deures de neutralitat política" per part dels poder públics:

"El cap de l'Estat no té cap adscripció política"

En l'escrit, la Junta recorda als partits que, si volen, poden presentar un recurs en 24 hores. La petició inicial la van presentar divendres i l'organisme ha respost aquest dissabte. La visita del rei està prevista per a dilluns a la tarda.

 

Els arguments de JxCat i ERC

Els dos partits van presentat escrit a la Junta per la presència del rei en els Premis Princesa de Girona, que aquest any es lliuren a Barcelona. Entre els seus arguments, recorden que els premis "s'han celebrat en totes les edicions anteriors durant el mes de juny i mai durant el mes de novembre". Asseguren que mai hi ha hagut visites del rei en període electoral. Consideren que, com que coincideix amb la campanya, es pot convertir en un "acte clarament electoralista".

També argumenten que en l'acte es farà "una explicació de les fites aconseguides d'ençà de l'aprovació de la Constitució" i, per tant, beneficiarà les "forces polítiques que s'autoproclamen constitucionalistes".

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NJxCatERCFelip VIMonarquia
Anar al contingut