La presidenta de les Balears ha admès per primera vegada que està disposada a pactar amb qui sigui de l'extrema dreta que li ofereixi estabilitat (Isaac Buj/Europa Press)

La implosió de Vox a les Balears fa trontollar el govern i el PSIB ja demana eleccions

Marga Prohens, del PP, ha instat els diputats de l'extrema dreta a "complir l'acord" i seguir donant suport al govern

La crisi interna de Vox a les illes Balears per l'expulsió de la líder del partit i el president del Parlament s'ha acabat traslladant a la cambra i ja condiciona l'estabilitat de l'executiu del PP, que governa amb el seu suport.

En sessió plenària, la presidenta Magda Prohens no s'ha posicionat a favor de cap de les dues faccions en què s'ha escindit l'extrema dreta, però sí que ha demanat que almenys una de les dues li continuï donant els vots necessaris per tirar endavant la legislatura.

Era el primer cop que Prohens admetia que pactarà amb qui sigui dels bàndols que s'han organitzat dins de l'extrema dreta:

"Naltros complirem amb els acords d'investidura, però Vox també ha de complir-los. Tant m'és els uns, com els altres. Estan tots obligats a complir."

Això mentre l'oposició, encapçalada pel PSIB, li exigeix que expliqui com pensa governar i li reclama que convoqui eleccions.


Els socialistes reclamen eleccions a l'abril

"Esculli democràcia", li ha dit el portaveu dels socialistes al Parlament balear, Iago Negueruela, que creu que les eleccions s'haurien de convocar immediatament i celebrar-se a l'abril:

"No permeti mai un segrest d'un grup parlamentari en mans de trànsfugues; esculli dignitat, dimiteixi i convoqui eleccions la primera setmana d'abril, senyora Prohens."

Idoia Ribas, segona per l'esquerra, arribant al Parlament acompanyada d'altres diputats (Isaac Buj/Europa Press)

Al seu torn, el portaveu de Més per Mallorca al Parlament, Lluís Apesteguia, ha demanat a Prohens que "doni llum a la ciutadania davant aquesta crisi", de la qual la considera responsable, "perquè va fiar la presidència del Parlament a un grup de diputats que han demostrat que no són de fiar".

També ha pres la paraula durant el ple la portaveu del grup parlamentari de Vox, Idoia Ribas, que forma part dels cinc diputats que --en contra del criteri de la direcció estatal-- han decidit expulsar dos companys de grup.

Ribas ha pressionat Prohens preguntant-li com afronta els mesos que venen i "quins seran els principals objectius d'aquest govern per continuar avançant en el canvi real que ens han demanat els ciutadans balears".

El càrrec de Gabriel Le Senne penja d'un fil per la crisi interna de Vox (Isaac Buj/Europa Press)


Tensió durant el ple

La mala maror a la bancada de l'extrema dreta s'ha traduït en una sessió d'alt voltatge, plena d'enfrontaments. El més dur, quan una de les diputades díscoles de Vox, María José Verdú, ha desafiat a crits en dues ocasions l'encara president del Parlament, Gabriel Le Senne.

Això, mentre Patricia de las Heras, expulsada pels díscols, no ha aplaudit cap intervenció del PP.

ARXIVAT A:
Extrema dretaPPIlles BalearsVox
Anar al contingut